Foto: Bildbyrån

Johan Olsson – en mästare på mästerskap

Uppdaterad
Publicerad

Johan Olssons guld på 15 km fritt vid VM i Falun var ett bragdlopp på flera nivåer. Starten i VM var länge osäker för Johan Olsson, och det är inte första gången som han trots skador och sjukdomar lyckats vara som bäst när det gäller som allra mest.

Johan Olsson blev ett namn att hålla ögonen på när han ordnade en sjätteplats på 15 km klassiskt vid OS i Turin 2006. Han var också en del av det stafettlag som ordnade ett svenskt brons i samma mästerskap.

Tre år senare vid VM i Liberec 2009 var Olsson en av favoriterna. Men bekymmer att hantera väderföhållandena ställde till det för honom och mästerskapet slutade med en besviken Johan Olsson och en åttonde plats som bästa resultat.

Fyra år senare var en revanschsugen Olsson tillbaka på OS-scenen, den här gången i Vancouver. Han lämnade mästerskapet med tre medaljer: ett guld i stafetten på 4 gånger 10 km, samt två indivuella brons, ett i skiathlonen och ett på 50 km i klassisk stil.

2011 gick VM i norska Holmenkollen, och vid det här laget var Olsson väletablerad på världsscenen. Den ädlaste av individuella medaljer förblev dock en hägring även över 2011, Olsson lämnade ändå VM med en silvermedalj som en del av det svenska stafettlaget.

Men gulden skulle komma för Olsson.

Världsbäst – då började skadeproblemen

VM 2013 i Val di Fiemma blev, med årets VM i Falun som potentiell konkurrent, Johan Olssons bästa mästerskap. Hans guld på femmilen var Sveriges första på distansen sedan 1993 och skulle även ge honom Svenska Dagbladets bragdmedalj och utmärkelsen Årets prestation vid Idrottsgalan.

Förvisso 32 år gammal men ändå på toppen av sin karriär började Olsson nu få problem med både skador och så småningom även sjukdomar. Inför OS i Sotji 2014 drogs åkaren med en revbensskada och hans deltagande, precis som inför årets VM i Falun, var i farozonen. Men Olsson skulle visa på en fin förmåga att känna sin egen kropp, och efter en tung rehab-preiod och hård träning, fanns Olsson med i OS-truppen.

Och det är nog Olsson själv, tillsammans med resten av Sverige, glad för.

Trots sina skadebekymmer lyckades han ta silvret på 15 km klassiskt – även om den prestationen hamnade något i skuggan av Daniel Richardsson brons på samma distans, som han lyckades ta trots att han bara månader tidigare varit med i en tragisk bilolycka.

Olsson kunde också lägga till ytterligare ett guld vill CV:et, det svenska stafettlaget var bäst av alla över 4 gånger 10 km.

Mer skador, mer sjukdom.

Efter OS följande ytteligare en tung period för Olsson. Säsongen kantades av både skadebekymer, men framförallt, långdragna sjukdomar. Tävlandet blev lidande och mellan OS 2014 och VM 2015 åkte Olsson endast fem lopp, och bara ett av dem var i världscupen.

Men återigen visade Olsson på en fantastisk förmåga att komma tillbaka. Idag startade han 15 km fritt vid VM i falun, och som han gjorde det. Och då har mästerskapet bara börjat för Johan Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer