Foto: TT Nyhetsbyrån

Klart: SHL utökas med två lag

Uppdaterad
Publicerad

SHL kommer att utökas med två lag – men först till säsongen 2015-2016.
Nästa säsong kommer det fortsatt att bli tolv lag i högsta hockeyligan, vilket innebär att det efter en tids spekulationer är fastlagt att det blir två lag som tar steget upp från kvalserien som startar på måndag.

Enligt ett pressmeddelande från Svenska hockeyligan och Hockeyallsvenskan har de två ligaföreningarnas styrelser kommit överens om lösningen för framtiden.

Viktigaste beskedet är att SHL spelas med 14 lag från säsongen 2015/2016.

Årets kvalserie till SHL spelas som planerat – ettan och tvåan i kvalserien spelar i SHL nästa år.

Info från Hockeyligan:

Kvalserien säsong 2014/2015

Från säsongen 2014/2015 förändras kvalificeringen till SHL. Ett playoffsystem införs och SHL kommer att utökas till 14 lag enligt följande modell:

Final ”HockeyAllsvensk Mästare” – vinnaren till SHL

Seriesegraren i grundserien HockeyAllsvenskan mot 2:an i grundserien HockeyAllsvenskan. Finalen avgörs i en matchserie bäst av 5. Vinnaren till SHL. Förloraren till Direktkval till SHL.

Slutspelsserien

Slutspelsserien spelas som en enkelserie med lag 3 till 8 från grundserien HockeyAllsvenskan. Vid lika poäng räknas inbördes resultat. Lag 1-3 till Direktkval till SHL.

Direktkval till SHL

Förloraren från HockeyAllsvenska finalen, lag 1-3 från Slutspelsserien och 2 lag från SHL möts i Direktkval till SHL i en matchserie bäst av 7. Segrarna till SHL. Förlorarna spelar i HockeyAllsvenskan kommande säsong.

Kvalserien säsong 2015/2016

Från säsongen 2015/2016 spelas ett play off där Hockey Allsvenskan spelar fram 2 lag som spelar mot lag 13 och 14 i SHL i en matchserie bäst av 7 där de 2 vinnande lagen spelar i SHL.

Final ”HockeyAllsvensk Mästare”- vinnaren till Direktkval till SHL

Seriesegraren i grundserien HockeyAllsvenskan mot 2:an i grundserien HockeyAllsvenskan. Finalen spelas bäst av 5. Vinnaren till Direktkval till SHL mot 14:e lag i SHL. Förloraren till Playoff.

Slutspelsserien

Slutspelsserien spelas som en enkelserie med lag 3 till 8 från grundserien HockeyAllsvenskan. Vid lika poäng räknas inbördes resultat. Segraren till Playoff.

PlayOff

Förloraren från HockeyAllsvenska finalen och segraren från Slutspelsserien möts i PlayOff i en matchserie bäst av tre. Segraren till Direktkval till SHL. Förloraren spelar i HockeyAllsvenskan kommande säsong.

Direktkval till SHL

HockeyAllsvenska mästaren möter lag 14 från SHL i en serie om bäst av 7. Segraren i PO möter lag 13 från SHL i en matchserie bäst av 7. Segrarna i Direktkval till SHL spelar i SHL kommande säsong och förlorarna spelar i HockeyAllsvenskan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SHL-slutspelet 2014

Mer i ämnet