Oviss framtid för OS-hjältens skidkarriär

Det var i går eftermiddag som längdskidåkaren Daniel Richardsson skadades i dödsolyckan som inträffade på E4:an söder om Hudiksvall. Under måndagseftermiddagen kom ytterligare prognoser på skidstjärnans skada.

–Den fysiska statusen är att Daniel ådragit sig ligamentskador i knät där prognosen för den framtida funktionen icke är av allvarlig karaktär. Vi behöver göra ytterligare undersökningar för att i detalj ta ställning till fortsatt behandlingsprognos, säger landslagsläkaren Per Andersson i ett pressmeddelande.

I ett meddelande på skidförbundets hemsida uppmanar även förbundskapten Rikard Grip till visad hänsyn. Personen som dog i olyckan var en bekant vars bil Richardsson hjälpte till med när olyckan inträffade.

– Det viktigaste nu är att Daniel blir frisk. Just nu har idrotten en underordnad betydelse. Jag vill än en gång vädja om lugn kring Daniel och hans familj.

Men fortfarande är det oklart hur skadan kommer påverka Richardssons framtid som skidåkare. Det kan handlar rent allmänt vid liknande skador om allt från sex veckor till åtta månader som han blir borta.

När Richardsson skulle kunna vara återställd, går inte att avgöra i nuläget.

– Just nu ligger fokus på Daniel som människa, att han ska må bra utifrån traumat han varit med om. Innan man kan uttala sig om skidåkningen måste man ha betydligt mycket mer information om skadan han ådragit sig, säger förbundskapten Rikard Grip.

Daniel Richardsson tog OS-guld i Vancouver 2010 på stafettsträckan 4x10 kilometer tillsammans med Johan Olsson, Marcus Hellner och Anders Södergren. 2011 och 2012 tog han VM-silver på samma stafettdistans.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.