Foto: TT Nyhetsbyrån

Läkaren: Minst två flaskor vin eller motsvarande

Uppdaterad
Publicerad

Hur mycket alkohol krävs egentligen för att komma upp i Petter Northugs 1,65 promille? Enligt Sven Wåhlin, överläkare vid beroendecentrum i Stockholm, rör det sig sannolikt om minst två flaskor vin eller motsvarande.

Idag kom nyheten om Petter Northugs promille. I en bok om stjärnan avslöjades att det var 1,65 promille alkohol i blodet under den skandalomsusade kvällen 4 maj, som avslutades med en kvaddad bil.

För att få en känsla för hur mycket man måste dricka för att komma upp i dessa nivåer kontaktade SVT Sport Sven Wåhlin, överläkare på beroendecentrum i Stockholm. Han har även skrivit boken ”Alkohol – en fråga för oss i vården”.

Northugs fylleskandal

– Huruvida man är elitidrottsman eller inte är inte relevant utan det avgörande är om man är van drickare som byggt upp en toleransnivå eller inte. Om man inte dricker särskilt ofta blir man fullare av samma mängd alkohol, säger han.

Minst två flaskor vin eller motsvarande

Han konstaterar att Northug sannolikt har druckit minst två flaskor vin eller motsvarande för att komma upp i 1,65 promille. Om alkoholintaget varit över en längre tid så har han sannolikt druckit mer än så, eftersom kroppen förbränner mellan 0,1 och 0,2 promille i timmen.

Vidare berättar Wåhlin att ju större man är desto mer måste man dricka för att komma upp i 1,65 promille. När man har runt 1,5 promille vinglar man och kräks ofta. Vid 2 promille har man dubbelseende samt svårt att prata och gå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northugs fylleskandal

Mer i ämnet