HV-spelaren har vaknat på akuten

Uppdaterad
Publicerad

HV71:s Oscar Sundh som slogs medvetslös mot isen i Luleå ikväll har nu vaknat på akuten. Det var efter en otäck incident i sjätte minuten i tredje perioden där Sundh skadade som Luleå-HV avbröts (1-1).

24-åringen ramlade mot plexiglaset i sarghörnet och föll handlöst med huvudet mot isen.

Sundh behandlades i 16 min och var inte kontaktbar. Han fördes sedan till sjukhus.

Elitserien 2012-2013

– Han var djupt medvetslös när vi bar in honom i ambulansen. Han rörde på händer och fötter, så det behöver inte betyda att det måste vara allvarligt, sa sjukvårdaren Mårten Dahlberg till C More.

Ställningen var 1-1 när tävlingsledningen beslöt att inte fortsätta spelet.

Lagens spelare tog varann i hand ute på isen efter att beslutet fattats.

– HV-spelarna tyckte att det kändes jobbigt att fortsätta och vi beslutade att avbryta, säger domaren Sören Persson till C More.

– Det kändes rätt att göra så. Det är trots allt bara hockey vi håller på med, sa Luleås tränare Jonas Rönnqvist till SVT Sport.

Strax efter klockan 22 kom ett lugnande besked från HV 71:

”Oscar är på akuten och har vaknat nu. Han är stabil och jag har pratat med honom”, uppger HV:s sjukgymnast Andreas Frostemark via Twitter.

-Bedömningen är att han har hjärnskakning, såklart, men inga andra skador, säger Frostemark till Aftonbladet.

-Han har sagt sitt namn och personnummer. Han är tagen av det som hänt.

-Det har gjorts en röntgen av nacken och det ser bra ut. Det är observation på sjukhuset över natten, så får vi se vad läkarna säger i morgon. Men just nu ser det stabilt ut, säger han till tidningen.

Matchen spelas troligen färdigt 27/11

Hur matchen mellan Luleå och HV ska avslutas är inte bestämt, men Luleås tränare Jonas Rönnqvist antar att det som återstod av tredje perioden kommer att avslutas nästa gång Luleå och HV 71 möts i Coop Arena, den 27 november.

-Förutom den match som står på spelprogrammet då kommer det som återstår av den här matchen att spelas klart med samma förutsättningar som rådde när matchen avbröts, alltså powerplay för oss, sade Rönnqvist till TT.

Men det definitiva beslutet hur man gör med matchen tas inte ikväll.

-Vi tar ett kort möte tidigt i morgon med båda klubbarna, sedan bestämmer vi, säger Hockeyligans vd Jörgen Lindgren till Aftonbladet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elitserien 2012-2013

Mer i ämnet