Mäktiga bedriften – tangerar alla tiders paralympiska rekord

Uppdaterad
Publicerad

Den kanadensiska längdåkaren Brian McKeever, 42, meddelade nyligen att tävlingarna på Paralympics i Peking blir hans sista i karriären.

I natt tog han sitt 16:e Paralympics-guld och tangerade därmed rekordet för antalet vinterparalympiska medaljer av den ädlaste valören på herrsidan.

– Vi är fortfarande slagkraftiga, men jag bryts ner, säger Brian McKeever enligt BBC.

Vid nattens 12,5 kilometer fristil tog Zebastian Modin silver och gick i mål på 33.59,1. Parallellt fick vinnaren av samma tävling, Brian McKeever, fira dubbelt.

Kanadensaren tog i och med segern nämligen sin 16:e paralympiska guld – en notering som gör att han tangerar Tysklands Gerd Schoenfelders rekord gällande antalet medaljer av den valören.

Paralympics

Guldet vid nattens tävling var hans tredje i årets upplaga av mästerskapet.

– Det blir svårare. Det är mycket fler gråa hår och mycket mer värk och smärta. Jag tror att om vi hamnar här och försöker tävla om fyra år kommer vi använda promenadkäppar, säger McKeever enligt BBc.

– Om det inte vore för bra sjukgymnaster skulle jag inte stå här, så jag tycker att det är dags. Kalla det en mjukpensionering, jag vill sakta tyna bort.

McKeever ser fram emot tiden efter elitsatsningen.

– Det ska bli skönt att ta det lite lugnt och komma ut och åka mer för skojs skull än som ett jobb.

KLIPP: Silver till Zebastian Modin: ”Pressade mig extremt”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet