SM-guldet till Linköping

Publicerad

Det blev dramatiskt. Inför en rekordstor publik på 3449 personer avgjorde till sist Linköping mot Modo när Bailey Bram satte 3-2 i förlängningen.

– Jag minns knappt målet men det känns otroligt, jag kommer bara ihåg att det blev en stor hög över mig, säger LHC:s Bailey Bram till SVT Sport.

0-0 efter den första perioden med en liten Linköpingsfördel i spelet. Linköping som även gjorde sin första SM-final genom tiderna.

Perioden blev mållös, men vi minns en annan incident från första. En otäck olycka inträffade när LHC:s Matildah Andersson fick en tackling och gled in i sargen på ett otäckt sätt. Hon fick bäras ut på bår men på sjukhus konstaterades sedan att hon kunde åka hem och att det inte var någon fara med henne.

Marty spräckte nollan

Stefany Marty spräckte sedan nollan när hon satte 1-0 högt i nättaket för sitt Linköping. Men Modo svarade direkt. Maria Lindh gjorde 1-1 bara minuten senare.

Maria Lindh är återigen i fokus när hon snyggt satte 2-1 rätt upp i krysset med bara sekunder kvar av den andra perioden.

Linköping startade friskt i tredje perioden och nästan omgående kvitterade Emma Holmbom för Linköping och 2-2 stod sig perioden ut.

Valde att mäta hjälmen

Inför förlängningen hade Modo en utvisning. Då tog deras tränare ett märkligt beslut. Han valde att mäta Kim Martin Hassons hjälm i tron om att den var för stor. Det var den inte vilket resulterade i att Modo fick ännu en utvisning. Något som visade sig bli helt avgörande.

– Det var en ganska bra chansning av dem. Jag visste inte ens vad reglerna vad. Domarna kom och sa att de ville titta på masken. Sen var den okej, och Modo fick en extra utvising för det. Det var ju guld värt för oss, säger Kim Martin Hasson.

Linköping fick spela fem-mot-tre och de gjorde inte bort sig. Efter en snygg diagonalpass satte Bailey Bram 3-2 till LHC och glädjen visste inga gränser.

– Jag minns inget, bara att det var en stor hög över mig, säger Bailey Bram.

Nytt imponerande publikrekord

Publiksiffran, 3449. Nytt rekord för damhockey. Det tidigare rekordet låg på 1618.

– Det är sån härlig stämning här, otroligt skönt, underbar publik, säger matchvinnaren Bailey.

Guldhjälmarna på och hatten av för svenska mästaren, Linköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Riksserien

Mer i ämnet