Prispallen efter 50 km klassiskt: Bolsjunov, Iversen och Hegstad Krüger. Foto: TT

Märklig prisutdelning efter Kläbos diskning

Uppdaterad
Publicerad

Två timmar efter femmilen där Johannes Hösflot Kläbo blev diskad och av med guldet blev det medaljceremoni i Oberstdorf. Silvermedaljören Alexander Bolsjunov tog medaljen i handen och höll den där under Norge nationalsång. 

– Jag har ett guld och måste få lov att fira, säger guldmedaljören Emil Iversen.

Han lider med Kläbo som var först i mål i den mest dramatiska femmil som avgjorts under dess 97-åriga internationella mästerskapshistoria.

– Jag tycker väldigt synd om Johannes. Det är orättvist att han blev diskad. Ett silver hade varit som ett guld för mig. Jag är stolt över mitt lopp och får ta det här guldet även om jag inte håller med juryn och visst smakar det gott, säger Iversen till SVT Sport.

”Inte så här jag vill ta ett guld”

– Det var inte så här jag ville ta ett guld men nu får jag hantera det här och vara stolt, förklarar Iversen de många känslorna som går genom kroppen.

Alla medaljörerna såg lite dämpade ut när de gick fram till pallen. Simen Hegstad Krüger som var fyra i mål fick en bronsmedalj. Han slog ut lite uppgivet med händerna när han tog emot sin medalj men hängde den runt halsen.

Bolsjunov tog medaljen i handen medan det ryska förbundets flagga hissades och lät den förbli där. Emil Iverson visade dock glädje för sitt guld och gjorde segertecken med skidorna och log stort.

SE MER: Bilder från situationen – och den märkliga prisutdelningen:

Norge kommer att överklaga igen

Kläbo lämnade snabbt arenan efter en snabb intervju med NRK direkt efter målgång där han var orolig för att bli av med guldet.

– Det är en väldigt tråkig avslutning för vår del. Vi står här med en världsmästare men det är ”fel” världsmästare, säger den norske landslagchefen Eirik Myhr Nossum till SVT Sport.

– Vi håller inte med juryn. Vi har 48 timmar på oss att lämna in en överklagan och om det inte redan är gjort kommer vi att göra det. Vi tycker att Kläbo håller en naturlig linje vilket Bolsjunov inte gör, säger Nossum.

60 SEKUNDER: Femmilen – se höjdpunkterna från VM:s sista lopp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.