Foto: Bildbyrån

Nordiskt idrottsupprop: ”Ytterligare sanktioner bör övervägas”

Uppdaterad
Publicerad

De nordiska idrottsförbunden har gått ihop och gjort ett uttalande om sport i Ryssland efter landets invasion av Ukraina. Där uppmanar man till ytterligare sanktioner mot Ryssland och idrotten i landet.

– Det är en styrka att Nordens idrottsförbund kan agera tydligt och starkt tillsammans på detta sätt, säger RF-ordförande Björn Eriksson.

Det var under ett möte mellan de nordiska ländernas idrottsförbund i fredags som man enades om ett gemensamt uttalande.

Man skriver bland annat så här:

Idrott och politik

”Den nordiska idrottsförbunden för en tät dialog och till att börja med är vi överens om att inga internationella idrottsevenemang bör hållas i Ryssland. Vi följer situationen nära tillsammans med myndigheterna – både på en nationell nivå och en EU-nivå. Ytterligare strikta sanktioner mot Ryssland och rysk sport bör övervägas och vi är redo att stöda sådana sanktioner”.

Man uppmanar även andra idrottsförbund att göra likadant som de nordiska förbunden.

”Vi ber alla internationella idrottsförbund att stå starka i solidaritet med Ukraina och den ukrainska idrottsgemenskapen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet