Fis tävlingschef Pierre Mignerey Foto: TT Nyhetsbyrån

Fis svar: ”Rimligt att ta tid på sig”

Uppdaterad
Publicerad

Flera längdskidåkare är kritiska till att Internationella skidförbundet Fis ställde in alla tävlingar i Ryssland först i dag.

Nu svarar Fis.

– Situationen blev väldigt dramatisk för en dag sedan och jag tycker att det är rimligt att ta tid på sig för att agera korrekt och att de som ska vara med och fatta beslutet hinner involveras, säger Fis tävlingschef Pierre Mignerey till SVT Sport.

Tidigare i dag meddelade det internationella skidförbundet Fis att man ställer in alla tävlingar i Ryssland resten av säsongen på grund av den ryska invasionen av Ukraina.

– Jag tror att alla förstår varför vi fattade det här beslutet. Via media har vi alla sett hur situationen ser ut så jag tror inte att det är svårt att förstå varför vi tog beslutet, säger Fis tävlingschef Pierre Mignerey till SVT Sport.

Mignerey var inte själv med och fattade beslutet.

Vet du om det fördes diskussioner om att utesluta ryska åkare från tävlingar?

– Nej inte vad jag vet. Idrottarna är offer i den här situationen och jag tror inte att det är en bra lösning att ge dem sanktioner för något de inte är ansvariga för.

Ny arrangör presenteras inom kort

Flera åkare, bland andra Marcus Grate och Johannes Hösflot Kläbo, har varit kritiska och menat att Fis borde ha agerat tidigare i frågan.

– Det är en lång process och många discipliner och intressenter involverade, säger Mignerey och fortsätter:

– Situationen blev väldigt dramatisk för en dag sedan och jag tycker att det är rimligt att ta tid på sig för att agera korrekt och att de som ska vara med och fatta beslutet hinner involveras.

Beslutet innebär att världscupavslutningen, som var planerad att hållas i ryska Tiumen, den 18-20 mars kommer att arrangeras på annan ort.

– Vi började kolla på en potentiell plan B redan förra veckan och vi har några alternativ på bordet. Vi ska ha några slutliga diskussioner med potentiella arrangörer och så hoppas vi kunna kommunicera ett beslut i början av nästa vecka, säger Mignerey.

KLIPP: Grates kritik mot Fis: ”Problem med krishanteringen”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Grates kritik mot Fis: ”Problem med krishanteringen” Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.