Fängelse i 50 dagar för Northug

Uppdaterad
Publicerad

Det blir 50 dagars fängelse, 206 000 kronor i böter och indraget körkort på obestämd tid.

–Det är ett passande straff, det är vad ett sånt här brott ska ge, säger juristen Morten Johan Bjönness till NRK.

Petter Northug kommer inte att överklaga domen. Han kan även ansöka om att få sitt fängelsestraff omvandlat till att bära fotboja eller att få avtjäna sitt straff efter den kommande skidsäsongen.

Northugs fylleskandal

Kan bli VM

Dagens dom innebär att, om inte straffet ändras, han kan köra VM i Falun.

–Det absolut bästa vore att han får ta straffet efter säsongen, då får det inga konsekvenser för den här säsongen, säger NRK:s längdexpert Torgeir Björn.

–Är det så att han inte får straffet efter säsongen vore det bra om han fick det så fort som möjligt, då kan han vara tillbaka redan till Tour de Ski, fortsätter Björn.

Yrkade på längre straff

Åklagaren yrkade på ett fängelsestraff på 60 dagar men domaren Ingrid Stigum hittade flera förmildrande punkter. Att få körkortet indraget på obestämd tid brukar oftast innebära fem år. Det var den 4 maj i år som Petter Northug kraschade med sin bil med 1,65 promille i blodet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northugs fylleskandal

Mer i ämnet