Foto: TT Nyhetsbyrån (montage SVT Sport)

Northugs promillehalt: 1,65

Uppdaterad
Publicerad

Idag släpps en bok om Petter Northug i Norge – som handlar om skidstjärnans liv, och också om den omtalade fyllekörningen i våras. Där avslöjas också hur påverkad Northug var under bilfärden: han hade hela 1,65 promille alkohol i blodet.

Boken, som är skriven av Sverre M. Nyrönning, är minst sagt i ropet i Norge nu. Petter Northug, som själv ställt upp på intervjuer för boken, skriver inför lanseringen på sin blogg:

”Jag vet att boken skildrar det som hände efter mitt tankelösa agerande den 4:e maj. Självklart är det bra att de närmast berörda, mamma, pappa, Are (Sörum Langås, manager), också får berätta hur de upplevde situationen, och jag ska läsa deras berättelse”.

Northugs fylleskandal

Körde dubbla tillåtna hastigheten

Det var Dagbladet som var först ut med nyheten om promillehalten i Norge. NRK har dubbelkollat med Harald Engelstad, redaktör på Aschehoug, och ansvarig för boksläppet, att promillehalten verkligen var 1,65.

– Det stämmer, säger han till NRK.

Northug ska ha kört mellan 80 och 90 kilometer på en 40-väg.

Från TT: Advokaten Terje Amland tror – utan att vara specifikt inläst på fallet – att Northug kommer att få ett fängelsestraff på mellan 30 och 40 dagar. Ärendet är överlämnat till rättsväsendet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northugs fylleskandal

Mer i ämnet