Bryntesson testar nya galna sprintbanan i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Sprintbanorna på världcupen kan vara lite tråkiga och för lika varandra, tyckte arrangören av världcupen i Östersund. Därför har de har de skapat en ny bana som kommer att slå publiken med häpnad.

– Publiken, åkarna och tv kommer att bli nöjda, säger Mathias Fredriksson, som är mannen bakom den annorlunda banan.

Till vintern är det världscup i skidor i Östersund, veckan före VM i Falun, och SVT sänder såklart. I Östersund kommer skidåkarna få ta del av en helt ny och annorlunda sprintbana.

En bana som bland annat kommer gå rakt genom publikhavet över läktaren.

För att presentera idén har arrangören gjort en video, där Robin Bryntesson åker banan precis som dem kommer att gå. Han trotsar stängsel , läktare och asfalt.

I februari kommer åkarna få en lite lättare uppgift, då givetvis hela sträckningen kommer att vara snöbelagd – och stängslen kommer tas bort...

– Jag ville ha något nytt.  Jag ville dels ha närhet till publiken och dels ville jag att det skulle bli sportsligt, att man ska behöva fästvalla. Därför är det två rejäla backar, säger Fredriksson om hur idén till banan kom till.

Stadion är ju byggd mycket för skidskytte och därför vill Fredriksson se åkarna komma in över skjutvallen.

-Skidskyttarna är lite blyga och vänder ryggen till men vi öppnar upp oss mot publiken. Dessutom ska det köras två varv, så publiken får se så mycket som möjligt, säger Fredriksson, som i vinter kommer att fortsätta vara SVT:s expert vid sidan om arrangörsjobbet för världscupen i Östersund.

Världcupen i Östersund avgörs 14-15 februari 2015.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.