Idag meddelade idrottsminister Amanda Lind (MP) och regeringen att man ska se över restriktioner och deltagarbegränsningar. Foto: Bildbyrån.

Nya beskedet – öppnar för publik

Uppdaterad
Publicerad

Idag meddelade idrottsminister Amanda Lind (MP) och regeringen att man ska se över restriktioner och deltagarbegränsningar.

Till exempel öppnar man nu för att ta in publik på idrottsevenemang när smittoläget lättat.

– Det är så klart en av de saker vi tittar på, säger Amanda Lind till SVT Sport.

När kommer publiken tillbaka till läktaren och arenorna? Ännu finns inget klart svar. Men under torsdagens presskonferens öppnades i alla fall en liten möjlighet för att den dagen närmar sig.

Amanda Lind sade under presskonferensen att man nu både ser över möjligheten för mindre motionslopp utomhus. Samt hur man kan anpassa offentliga tillställningar och allmänna sammankomster.

Corona och idrott

– Istället för att enbart begränsa offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med en fast deltagarbegränsning arbetar vi nu med att kunna införa vissa krav på smittskyddsåtgärder som beror på vilken typ av aktivitet det är frågan om och förutsättningarna som finns för att kunna genomföra den utan risk för ökad smittspridning, sade Lind under presskonferensen

Hon utvecklade senare det nya beskedet för SVT Sport.

Vill kunna ta snabba beslut

Betyder det här att man nu öppnar för publik på idrottsarenorna?

Det är så klart en av de saker vi tittar på. Vi jobbar nu med att ta fram olika förordningar som en förberedelse för ett bättre läge, så att vi ska ha allt på plats. Det handlar både om motionslopp där deltagarfrågan en nyckelfråga men också naturligtvis när det gäller publik, säger Amanda Lind.

De nya förslagen ska remitteras under februari. Men hur snabbt inpå det arbetet som publikbesked kommer avgör smittoläget.

– Allt handlar om hur pandemin utvecklat sig. Vi förbereder både för ett läge med mer smittspridning men också att vi ska ha det här regelverket på plats att vi kan ta snabba beslut om smittläget möjliggör för det, säger Amanda Lind.

– Det kan krävas flera steg. Vi kommer inte att vara tillbaka till ett normalläge i närtid. Men det här är inget som ska ligga kvar längre än nödvändigt.

KLIPP: Fler ungdomar får börja träna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet