Jenny Silfverstrand, vd för SHL och Frölunda. Foto: Bildbyrån

Nya restriktioner: max 500 på arenorna

Uppdaterad
Publicerad

Publiktaket är tillbaka i svensk idrott.

Bland de nya coronarestriktionerna finns ett maxtak på 500 åskådare.

– Vi har stor respekt för det som händer i samhället men framförhållningen blir väldigt viktig för att vi ska kunna anpassa oss till riktlinjerna på ett bra sätt, säger Jenny Silfverstrand, vd i SHL som påverkas i hög grad av de nya beskeden.

Den ökade smittspridningen av covid-19 gör att regeringen åter inför hårdare restriktioner. Det som påverkar idrotten mest är att det införs ett maxtak 500 personer på offentliga sammankomster, exempelvis matcher.

– Det är klart att det blir ett hårt slag ekonomiskt. Vår enda intäktsmöjlighet egentligen som ideell förening är ju evenemangen kring hemmamatcherna och för oss handlar det om att fylla arenan. På kort sikt slår det jättehårt ekonomiskt, men även på lång sikt, säger Frölundas klubbdirektör Christian Lechtaler till SVT Sport.

Corona och idrott

– Sedan är vi ju mitt inne i en global pandemi och allt vad det innebär, så vi får ju respektera de restriktionerna som är. Med det är klart, om man ser till oss så slår det ju hårt, fortsätter han.

”Måste få klarhet”

Exakt när publiktaket börjar gälla är osäkert, då beslutet kräver en förordningsändring, säger statsminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

– Vi måste få klarhet i vilka datum de nya restriktionerna ska träda i kraft, för att veta vad vi ska jobba emot. Vi har stor respekt för det som händer i samhället men framförhållningen blir väldigt viktigt för att vi ska kunna anpassa oss till riktlinjerna på ett bra sätt, säger Jenny Silfverstrand, vd i SHL.

Men redan från och med onsdag, den 12 januari, sänks maxtaket för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, där vaccinationsbevis krävs, från 500 till 50 personer.

– För sammankomster med mellan 50 och 500 personer ska man ha sittande publik, högst åtta personer per sällskap och en meters avstånd mellan varje sällskap, säger Magdalena Andersson.

Publiktaket infördes för första gången i början av mars 2020 och var som lägst nere på åtta personer, i slutet av 2020. Under fjolåret, i takt med att vaccineringen gav effekt, höjdes taket allt mer och togs bort helt den 29 september 2021.

Dessutom förlängs rekommendationen att alla cuper och läger inomhus på amatörnivå, som samlar en större mängd människor, bör ställas in. Avrådan gäller till och med den 31 januari, då det ska omprövas.

Däremot kan ordinarie aktiviteter med träningar, matcher och tävlingar hållas ”med riskreducerande åtgärder”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet