Ojala betygsätter svenska herrarnas VM-form

Uppdaterad
Publicerad

Det är en månad kvar till VM i Falun. Men hur står det egentligen till med våra svenska favoriter? Här kommenterar och betygsätter SVT Sports expert Johanna Ojala herråkarna inför mästerskapet.

Calle Halfvarsson

”Har visat stabil form hela säsongen. 27:e plats är sämsta resultat, som blev under en stökig masstart under Tour de Ski. Fler pallplatser den sista tiden än i början.”

VM-form 9/10

”Med denna fina grundform, om Calle lyckas spetsa den mentala och fysiska formen några snäpp till så kan han vara en man på pallen i 15 km, skiathlon och sprinten, eller team sprint, beror på vad han väljer. Ingår i stafettlaget.”

Daniel Richardsson

”Stabil åkare som har mer form att plocka ut från kontot. Har haft en del topp tolv-platser, några topp sex i klassiska lopp och visade på en okej from under Tour de Ski.”

VM-form 7/10

”Gör han som han brukar med formtoppning kommer han gå en ruggig fem mil och utmanar om pallen, kan även göra en bra skiathlon och en okej 15 km skate. Ingår i stafettlaget.”

Marcus Hellner

”Har haft en kämpig inledning med viss sjukdom och knappt topp 30-placeringar. Visade på en mer positiv trend under Tour de Ski. Men Marucs är en luring och har (ifjol) visat på usel form direkt efter jul men sedan tagit OS medaljer”

VM-form 6/10

”Tror Marcus kommer i gott slag och utmanar pallen i både 15 km fritt, skiathlon (ev. en teamsprint i fritt beroende på uttagning). Ingår i stafettlaget.”

Johan Olsson

”Tävlingsformen har ju varit botten och icke existerande. Allt kan bli bättre från det.”

VM-form 1/10

”Får han en bra träningsperiod framöver nu och gör en Olssonsk formtoppning så blir han att räkna med på i princip alla distanslopp. Ingår i stafettlaget.”

Emil Jönsson

”Har inte rosat marknaden i sprintarna hittills. Har gått till final i VC en gång denna säsong, men har också varit utanför topp 30 i kvalet en gång. Behöver visa en uppåt gående trend nu.”

VM-form 7/10

”Vi har sett Emil resa sig från sjukdom och skada och tagit sig till mästerskapsfinal förut. Hittar han formen kommer han till en VM-final, men kanske inte så mycket längre? Kan ingå i stafettlaget om inte nåon av de andra visar på någon stormform eller bli sjuk.”

Teodor Peterson

”Har inte hittat formen alls i år. Han gör oftast kval med placering 20-30, men åker oftast upp sig i finalerna till en pallplats.”

VM-form 5/10

”Hittar han formen och uppnår den kapacitet vi vet att han har är han i en final och slåss om pallen, om inte… då ser vi honom högst i en semifinal.”

Utmanare distans

”Lars Nelson (har hittills inte visat någon storform, men har SM på sig att kvala, ingår i stafettlaget om någon av de andra inte visar storform eller blir sjuk), Martin Johansson, Simon Andersson (gjorde ett fint 15 km masstartslopp i Tour de Ski), Anders Södergren (har SM-skiathlon på sig att visa att han platsar på den fem mil), Emil Jönsson (på en stafettsträcka).”

Utmanare sprint

”Oskar Svensson (juniorlandslagsmannen som gör en formidabel Skandinavisk Cup på VM-banonrna i Falun. Han blev bästa svensk med en niondee plats där han slogs ut i semifinalerna (sju norrmän och en finländare framför, alla etablerade VC-åkare). Stark, lugn och trygg åkare som har en enorm sprintkapacitet! Har ett Junior-VM silver i sprint från ifjol.)

Simon Persson har inte åkt så många tävlingar i år utan måste på SM visa form för att vara påtänkt till VM. Gjorde en Okej prolog Skandinavisk Cup i Falun med en 19:e plats, åkte ut i kvartsfinalerna.

Johan Edin, som gjorde en bra Skandinavisk Cup i Falun med tolfte plats i kvalet och 16:e totalt.

Carl Quicklund var tredje svensk på Skandinavisk Cup i Falun, måste på SM visa att han vill vara med i diskussionerna.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

VM i Falun

Mer i ämnet