Oliver Solberg utökade ledningen i belgiska rallyt

Uppdaterad
Publicerad

Oliver Solberg inledde lördagens åtta sträckor med en stor ledning på närmare tre minuter till tvåan Jari Huttunen – en ledning som utökades ytterligare efter att finländaren fick punktering på dagens första sträcka. 

Solbergs försprång gav fördel  och kom till nytta under morgonen, för samtidigt hade 19-åringen själv problem. Redan på lördagens första sträcka fick Solberg problem med servostyrningen.  Han försökte laga det mellan sträckorna men under sträcka tio fick kan kämpa rejält men behåller alltså sin ledning.

Halvvägs genom dagen vid serviceuppehållet har Solberg en ledning på närmare sex minuter med fyra sträckor kvar i eftermiddag.

Ombordbilderna från Solbergs bil visar även att kartläsare Aaron Johnston hjälper till med handbromsen för att underlätta för Oliver.

– Eftersom servon är trasig så är det tungstyrt så Oliver behöver ha båda händerna på ratten. Så Aaron drar i handbromsen för att rotera bilen i skarpare svängar, säger expertkommentator Jonas Andersson tillvardags kartläsare i VM-serien.

Tom Kristensson som tvingades bryta under fredagen kom tyvärr inte till omstart under lördagen. 

”Ingen omstart. Skadorna vi fick igår var för allvarliga för att fortsätta. Så snopet och surt men vi har väldigt mycket positivt att ta med oss från rallyt! Shit happens, nu får vi komma tillbaka starkare”, skriver Kristensson i sociala medier.

I Wrc-klassen har belgaren Thierry Neuville bevakat sin ledning under förmiddagen men avståndet till tvåan Craig Breen har krympt, enbart 6.8 sekunder skiljer dem åt.

Följ sträcka 14 direkt i SVT2 och SVT Play klockan 15.00.

Så sänder SVT från Belgiska VM-rallyt

Lördag 14/8

15:00-16:00 SVT2/SVT Play SS14 – 12.49 km

Söndag 15/8

09:00-10:00 SVT1/SVT Play SS18 – 11.21 km

12:00-13:30 SVT2/SVT Play SS20 – 11.21 km

  •  Kommentatorer: Maria Wallberg och Jonas Andersson (gästexpert)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.