Ombytta roller för guldreserven

Uppdaterad
Publicerad

I måndags kom Ulrika Bergman hem med ett OS-guld i curling. Nu är hon en av dem som ska försöka hindra lag Anette Norberg lagkamraterna från Turin att vinna SM-guldet.

Bergman, som var reserv på plats i Italien, spelar för Sveg medan resten av OS-laget spelar för Härnösand.

Därför blir det så märkligt att lagkamraterna från förra veckan blir konkurrenter i helgen, för att bli lagkamrater en kort stund under OS-hyllningarna på torget i Härnösand, till att vara konkurrenter i curlinghallen och sedan lagkamrater igen i VM.

-Jag är van på något sätt. När man väl är på isen så vill man ju vinna, vem man än möter. Men visst känns det lite konstigt ibland. Det är först i dag som jag börjat kalla lag Norberg för ”dom” i stället för ”vi”, säger Ulrika Bergman.

Sedan OS-guldet har det blivit en hel det firande, och uppmärksamheten har varit stor.

-Det har varit omtumlande dagar. Jag valde att jobba redan i tisdags, dels behövde jag det rent ekonomiskt och dels kändes det viktigt att komma tillbaka till verkligheten. I början på veckan tänkte jag ”herregud, hur ska kunna få upp motivationen till SM”, men nu tycker jag att det ska bli jättekul, säger Bergman.

En SM-seger innebär inte bara SM-guld utan det ger även en plats till EM i december.

-Det är en jätteviktig tävling. Jag vet att lag Norberg inte har tränat alls den här veckan, utan ville bara vila sig i form. Men jag tror någonstans att de är så taggade att de vill visa vem som är bäst.

SM-tävlingarna, och firandet av OS-guldet, överskuggas av den tragiska bilolyckan i tisdags då Karlstads skipper Jenny Zetterquist omkom.

Karlstadslaget har naturligtvis dragit sig ur tävlingen, och SM kommer därför att avgöras mellan sju lag i stället för åtta.

-En bana kommer att stå tom hela helgen, och det gör att man kommer att påminnas om det tragiska även under matcherna. Det känns helt ofattbart, det som hänt. Vi alla har blivit jätteberörda, det har varit väldigt motsägelsefulla känslor att dels vara glad för sitt OS-guld och dels väldigt starkt påverkad av det som hände Jenny.

-Det ger perspektiv på sakerna. Ett OS-guld är fantastiskt, men att vara med dem man håller av och få göra de saker man gillar är värt mycket det med.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.