Onykter Northug kraschade bil

Uppdaterad
Publicerad

Den norske skidstjärnan Petter Northug kraschade i natt med sin bil, som fick omfattande skador vid smällen. Northug erkänner att han var onykter vid tillfället.
”Jag vet att det kanske blir mitt livs tuffaste lopp men jag är villig att satsa för att lyckas”, säger han i ett pressmeddelande.

Det är framför allt tre delar i den här affären som belastar Northug tungt; Han körde rattonykter, han överskred troligen hastighetsgränsen kraftigt och han övergav en skadad kamrat i bilen då han smet hem. 

Efter spekulationer hela dagen skickade Northugs agent i kväll ut ett pressmeddelande där Northug erkänner att han kört bilen onykter.

”Jag vill djupt beklaga det som hänt och jag mår dåligt av det som hänt. Samtidigt är jag tacksam över att mitt dåliga omdöme inte ledde fram till ännu värre konsekvenser. Jag har öppet förklarat för polisen vad som hänt och är beredd att ta mitt straff”, skriver Northug enligt norska medier.

När polisen kom till platsen var det en person i bilen, född 1991, och genom hundspårning påträffades Northug, som är född 1986, i sitt hem som ligger 600 meter från olycksplatsen utanför Trondheim. Den yngre personen fördes till sjukhus med ett brutet nyckelben och skallskador. Han ska ha förhörts under kvällen.

Northug reser bort för att samla tankarna

Som nationalidol i Norge är Northug beredd på en mediauppvaktning utan dess like efter nattens fylleskandal.

”Jag är fullt införstådd med att allmänheten vill att jag ska berätta mer om händelsen. Det kommer jag att göra när jag tänkt igenom situationen mer grundligt med mina närmaste. Det hoppas jag att media kommer att respektera”, fortsätter Northug som kommer att resa bort för att få lugn och ro den närmaste tiden.

Straffsatsen för onykter körning står i proportion till promillehalten och sträcker sig från böter till fängelse i mellan tre veckor och tre månader.

Vid en promillehalt upp till 0,5 så blir det vanligtvis böter, mellan 0,5 och 1,0 så utdöms vanligtvis fängelse i Norge och över 1,5 så kan det bli både böter och fängelse. Bötesbeloppet baseras på inkomsten. Det är inte känt hur hög promillehalt som Northug hade. Det faktum att Northug övergav en skadad person i bilen kommer troligen också att räknas in när straffsatsen ska summeras. Hastighetsbegränsningen var 40 km/timmen och polismän bedömer att farten var betydligt över den gränsen.

En förkylning stoppade tävlande

Northug, som hade ett misslyckat OS, skulle ha tävlat i ett lopp under söndagen men avstod eftersom han blev förkyld under påsken och inte tränat som han velat.

Han vill komma tillbaka och inte låta det här påverka skidkarriären.

”Jag vet att jag har svikit men jag ska göra allt jag kan för att vända det som skett till något positivt”, säger Northug.

Även SVT Sports skidexpert Anders Blomquist är inne på Northugs spår:

– Den här dumma grejen, som är tragisk för honom personligen, tror jag inte påverkar hans idrottskarriär,  säger Blomquist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Petter Northugs fylleskandal

Mer i ämnet