Oskar Svensson missar sprinten i Gällivare Foto: Bildbyrån

Oskar Svensson missar sprinten i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

Oskar Svensson vann sprinten i Gällivare för två år sedan. Men när årets premiärsprint avgörs under söndagen kommer faluåkaren inte finnas med på startlistan. Svullet knä är orsaken – en skada som uppstod när Svensson bröt staven på 15-kilometersloppet i går.

– Han är inte helt nere i skoskaften, men vi väljer att ta det säkra före det osäkra, säger tränare Fredrik Uusitalo för SVT Sport och bekräftar att det är ett svullet knä som sätter stopp för dagens tävlingar.

Oskar Svensson såg ut att gå mot en kanontid i herrarnas distanslopp 15 kilometer klassiskt under lördagen. Vid 4,3 kilometer noterades 22-åringen på en tid före toppduon Jens Burman och Dario Cologna, men sedan hände något.

Tappade fokus utan stav

– Det var helt mitt eget fel, jag råkade trampa av staven i en av saxbackarna in mot varvning. Jag skulle ut och saxa och satte staven innanför skidan, berättade Oskar Svensson för SVT under lördagen.

– Jag var inne i världens flyt och det kändes riktigt bra, men där tappade jag fokus och det tog lång tid innan jag fick en ny stav.

Och nu står det klart att fallet alltså också skadade knäet. Svensson har flera gånger visat att han har kapacitet i framför allt sprint. Främsta meriten under OS i Pyeongchang 2018, där faluåkaren slutade femma i klassiska sprintfinalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.