Polisnotorna försvinner 2014

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit ramaskri kring de dyra notorna för polisbevakningen kring allsvenska matcher i främst Stockholm. Från årskiftet kommer AIK och andra klubbar som är idrottsaktiebolag att slippa avgiften.

De stora Stockholmsklubbarna och Örebro kommer att slippa dyra polisnotor i framtiden. Regeringen tar bort den kontroversiella avgiften från 2014, kan SVT avslöja.

I stället ska polisbevakningen läggas in i den vanliga budgeten, som ökas med 20 miljoner kronor.

Polisnotor för evenemang

Reglerna har varit annorlunda för idrottsaktiebolag som AIK, Hammarby, Djurgården och Örebro. Dessa klubbar har själva tvingats betala för polisbevakning. Ideella klubbar som Malmö FF och IFK Göteborg har sluppit.

En tredje väg väljs

Det är en av de senaste årens mest infekterade fråga inom idrottssverige som nu når en lösning. Frågan om vem eller vilka arrangörer som ska betala för polisens bevakning i samband med fotboll eller konserter. Två utredare har lämnat olika förslag, men regeringen väljer nu en tredje väg.

– Vi kommer föreslå att vi avskaffar ersättningskyldigheten för samtliga arrangörer i samband med olika evenemang. Det gäller både idrottsevenemang och kulturevenemang, säger justitieminister Beatrice Ask till SVT Nyheter.

– Vi har utrett frågan grundligt två gånger och det är mycket komplicerade frågor som är mycket svårutredda, till exempel vad eller vilka är vinstdrivande?

Gamla notor ska betalas

Konkurrensverket har också påpekat att konkurrenssituationen blir besvärlig, när man ska jämföra olika arrangörer.

– Sammantaget så uppväger nackdelarna fördelarna, när bara vissa ska betala för poliskostnader, säger Beatrice Ask.

Den betalning som polisen tidigare krävt av arrangörer berörs inte av det nya förslaget och måste betalas enligt de gamla reglerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisnotor för evenemang

Mer i ämnet