Foto: TT Nyhetsbyrån

Jurist tror på fotboja efter VM

Uppdaterad
Publicerad

Det var en sammanbiten och ödmjuk Petter Northug som, en timme efter att fängelsedomen för rattfyllan förkunnats, höll en kort presskonferens. En ledande norsk jurist tror på fotboja för Northug efter säsongen.

– Det har såklart varit ett par svarta dagar de sista månaderna. Jag beklagar igen det som hände. Jag svek mina närmaste, jag svek de som litat på mig och inte minst de som sett upp på mig, sade han och fortsatte:

– Det hade kunnat gå värre. Någon hade kunnat bli svårt skadad eller dött. Efter olyckan fick jag panik och tänkte inte klart, säger han.

Northugs fylleskandal

Efter olyckan, där Northug med hög fart körde in i ett räcke i en rondell, försvann han från platsen och lämnade sin vän skadad. Kort därefter knackade polisen på dörren.

Ville inte uttala sig om fotboja

Northug ville fundera över fotboja eller inte. Med fotboja skulle han kunna träna så gott som vanligt men skulle inte kunna lämna Norge.

– Nu har vi precis fått domen och vi har inte lagt energi på något annat, säger Northug om en eventuell fotboja till NTB.

Den norske juristen Harald Stabell tror att det bästa upplägget skulle vara att Northug ansökte om att få bära fotboja efter säsongen, som ”säsongsarbetare”. Det är praxis i Norge att straff under fyra månader kan avtjänas med fotboja i hemmet.

– Det har varit en tuff tid för mig och mina närmaste, säger Northug.

Han fortsätter:

– Jag tar domen och det straff jag förtjänar.

Hade 1,65 promille i blodet

Det var den 4:e maj i år som den norske skidåkaren Petter Northug kraschade våldsamt med sin bil och hade 1,65 promille alkohol i blodet. Han blev åtalad för sex olika förseelser och erkände sig skyldig till alla.

Han döms till 50 dagar i fängelse, 206.000 kronor i böter och indraget körkort på obestämd tid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northugs fylleskandal

Mer i ämnet