Stefan Löfven meddelade att idrottsanläggningar nu ska stängas. Foto: Bildbyrån

Regeringen: Stäng alla statliga och regionala idrottshallar

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag och en månad framåt ska alla statliga och regionala sim- och idrottshallar stängas.

Det meddelade statsminister Stefan Löfven i dag.

I dag meddelade regeringen, med statsminister Stefan Löfven nya råd, rekommendationer och regler, med anledning av coronapandemin.

Ett av beskeden är att all verksamhet som bedrivs av stat, kommun och regioner och inte är nödvändiga ska stängas ned till 24 januari. Det gäller bland annat sim- och idrottshallar.

Fortsatt öppet för eliten

Det gäller dock inte för elitidrottande personer.

– Det är så att elitidrott, alltså professionella yrkesverksamheter, det är något annat och går på ett annat regelverk. Det ska fortgå, sade statsministern.

”Kan också vara ute...”

Däremot blir det nu betydligt svårare för barn, ungdomar och amatöridrottare.

– Men man kan också vara ute. Men när det gäller idrottshallar och all annan verksamhet som inte är nödvändig så ska det vara stängt, sade Stefan Löfven.

”Gymmet är särskilt problematiskt”

Enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson är det inte aktuellt att rekommendera gymmen att stänga. De ska dock se till att undvika trängsel.

– Om du är på ett gym där det bara är två personer är det naturligtvis inget problem. Men gymmet är särskilt problematiskt ur smittskyddssynpunkt. Det bör vara längre mellan människor på gym än i en butik till exempel, säger Johan Carlson.

”Det är beklagligt‘

Riksidrottsförbundets Björn Eriksson säger till SVT Sport att han litar på politikerna och Folkhälsomyndighetens bedömning av att de hårdare reglerna är nödvändiga, men beklagar det:

– Det är klart att det är beklagligt, säger han, och utvecklar:

– Den stora risken är ju att man tappar kopplingen till rörelse. Och det innebär ju att risken är att vi får tappade generationer. Allt hänger ju på hur lång den här perioden är, men min gnagande oro är ju att det där med rörelse blir mindre viktigt för den här generationen.

Nedstängningen gäller inte exempelvis privata gymkedjor och padelhallar. När Björn Eriksson får frågan om han tycker att de trots allt borde följa efter svarar han:

– Det är ju en tolkning som de själva måste göra, men jag antar att bacillen inte tar så stor hänsyn till om den infiltrerar privat eller offentlig verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.