Björn Eriksson. Foto: Bildbyrån

RF och regeringen i möte om undantag för inreseförbud

Uppdaterad
Publicerad

Riksidrottsförbundet ska mötas med inrikesminister Mikael Damberg (S) för att få besked vad gäller att ge idrotten undantag för det inreseförbud som gäller – för att inte riskera att mästerskap och internationella tävlingar i Sverige behöver ställas in.

Det inreseförbud som just nu gäller gör att det blir problem för många delar av idrottssverige. För en vecka sedan spelade svenska herrlandslaget i fotboll en träningsmatch i Ryssland istället för hemma i Sverige då Ryssland inte tilläts komma in i Sverige. Och det är den typen av situationer som RF nu vill få undantag för.

Samtidigt kommer beskedet att regeringen formellt gett Folkhälsomyndigheten uppdraget att se över allmänna råd och rekommendationer för att möjliggöra lopp och tävlingar utomhus. Det är tävlingar utanför arenor som de ska se över. Alltså tävlingar på vägar, vatten och i skog.

Corona och idrott

– Äntligen. Det har gått två veckor sedan regeringen först nämnde att detta skulle ske. Idrotter, föreningar och arrangörer drabbas hårdare och hårdare för varje dag som går. I dag kan inte lopp eller tävlingar med fler än 50 deltagare arrangeras fast tävlingsområdet är nio mil mellan Sälen och Mora eller 30 mil runt Vättern, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Eriksson: ”För sakta”

Det är tänkt att det ska redovisas 1 november respektive 1 december. Och Eriksson tycker att det går för långsamt.

– Det går för sakta. Här måste regeringen ge möjlighet för idrotten att på ett smittsäkert sätt kunna erbjuda tävling i skog, på väg och på vatten. Det är oerhört viktigt för vår folkhälsa och måste ske skyndsamt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet