Björn Eriksson är kritisk mot regeringens inreserestriktioner. Foto: Bildbyrån

RF om regeringens inreseregler: ”Stämmer inte med förklaringen”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen kommer Riksidrottsförbundets Björn Eriksson och Idrottsminister Amanda Lind (MP) att träffas.

Ett möte som kommer kort efter RF:s öppna brev och krav på förändrade inreserestriktioner.

– Gällande det här så är det den svenska hållningen som sticker ut som som underlig, säger Björn Eriksson till SVT inför mötet.

I torsdags kom regeringens beslut om att inte höja publikgränsen från 50 till 500.

Som svar på det skickade RF i fredags ut ett öppet brev där man ville se förändring för internationella elitidrottares inresa till Sverige och krävde ett möte med inrikesminister Mikael Damberg (S).

Corona och idrott

”Frågan måste nu hanteras skyndsamt annars riskerar Sverige att tappa ännu fler tävlingar och matcher än de som redan flyttats till andra länder”, säger Björn Eriksson i det öppna brevet.

Eriksson träffar Lind

Något svar från inrikesministern har inte kommit till RF men under tisdagen träffas Björn Eriksson och Amanda Lind (MP) i ett redan planerat möte – och där kommer inresefrågan att lyftas.

– I mina glasögon ställer vi upp mycket för regeringen med att förstå publikbegränsningar, men i det här med inresande så förstår vi inte varför, säger Björn Eriksson till SVT Sport och utvecklar:

– Det har ingenting med pandemifrågan att göra. Ta skidskytte till exempel, att ta hand om en åkare från Nepal och två från USA och förhindra att de sprider smitta är inte en direkt oöverskridlig arbetsuppgift.

Riktlinjer saknas

I ett skriftligt svar till SVT Sport svarar Mikael Damberg (S) på varför Sverige agerar annorlunda än övriga länder.

– Den svenska förordningen om inreseförbudet är i princip en ren översättning av rekommendationerna från EU-kommissionen och Europeiska rådet. I Sverige är det främst Polismyndigheten som tillämpar och tolkar förordningen.

– Det finns flera undantag från inreseförbudet och i många fall är det tydligt hur de ska tillämpas. Men det finns ännu inte några riktlinjer för hur undantagen ska tolkas när det gäller elitidrottare. Det har också kommit fram att den frågan hanteras på olika sätt i olika medlemsstater, där skulle vi från svensk sida givetvis hellre se en enhetlig hållning hos samtliga medlemsstater.

Men förklaringen som regeringen ger är inte en förklaring som Björn Eriksson köper.

– Det stämmer inte med förklaringen. Gällande det här så är det den svenska hållningen som sticker ut som som underlig för det inte finns någon gemensam EU-politik. Det som är gemensamt i EU är tillåta inresa för elitidrottare och det gör den svenska hållningen väldigt konstig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet