Fotbollförbundet om det minskade utövandet

Uppdaterad
Publicerad

Idrottsutövandet i föreningsform bland barn och ungdomar har minskat med en tiondel mellan 2004 och 2013. Inom den enskilt största idrotten fotboll har utövandet minskat med 12 procent eller 2,4 miljoner deltagartillfällen.

– En gissning är givetvis att antal utövare har sjunkit, säger Peter Landström som är utbildningskonsulent och sakkunnig om statistiken på fotbollförbundet.

– Det är väl så att de som inte idrottar bara blir fler och fler. Och dom som idrottar bara idrottar mer och mer.

Fotbollförbundet menar att det minskade utövandet beror på en mix olika saker. En förklaring till att antalet deltagartillfällen sjunkit är att man börjar och slutar idrotta tidigare idag.

– Man brukar säga att man idrottar i genomsnitt 10 år. Börjar man då tidigare slutar man förmodligen tidigare.

Urbanisering minskar utövandet

En annan förklaring till det minskade utövandet är urbaniseringen.

– Det finns inget land i Europa som har så stark urbanisering som Sverige. Det är ett politiskt problem som fotbollen också har. På landsbygden finns det kanske inte jobbmöjligheter och så vidare och då får man inte heller kvar spelarna där. I Stockholm ökar det så det knakar men där finns det inte planer så det räcker till, säger Peter Landström.

Att färre spelar fotboll kan även bero på att andra intressen lockar.

– Det är bara att kolla på sådana saker som hur mycket man spelar tv-spel och sitter vid datorer.

”Måste ha det mer tudelat”

Fotbollförbundet försöker hela tiden lyfta frågan för hur man ska få fler ungdomar att fortsätta spela fotboll.

– Man kanske måste ha det mer tudelat. Fotboll för de som vill satsa på att bli fotbollsspelare men också för de som vill spela vidare för motionen och för att det är kul.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.