Björn Eriksson. Foto: Bildbyrån

Riksidrottsförbundets vädjan: En halv miljard kronor

Uppdaterad
Publicerad

I spåren av coronakrisen blöder den svenska idrottsrörelsen.

Nu vädjar Riksidrottsförbundet om mer pengar från regeringen – och det så snart som möjligt.

– Vi behöver ett positivt besked nu, säger ordförande Björn Eriksson.

När Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson förra veckan gästade Morgonstudion öppnade han för att det kunde bli så att man snart skulle höja tonläget gentemot politikerna för att få mer pengar och möjlighet till mer publik på läktarna.

Nu har det skett.

Corona och idrott

På onsdagskvällen, efter att RF haft möte med en referensgrupp med representanter för tio specialidrottsförbund, publicerades ett pressmeddelande där de slår fast att de behöver stöd med en halv miljard kronor från regeringen – och publik på läktarna.

– Vi är överens om vikten av att regeringen måste förlänga det ekonomiska stödet med 500 miljoner kronor för tredje kvartalet. Vi har även diskuterat de utmaningar som finns när det gäller gränsen på 50 personer vid offentliga tillställningar och att det är viktigt att det blir en mer flexibel tolkning, säger Björn Eriksson, och förtydligar att de behöver detta besked å det snaraste:

– Politikerna har inte gett något nytt besked om mer statligt stöd till förbund och föreningar som blöder ekonomiskt trots att de vet att idrottsrörelsen kommer förlora ytterligare minst 1,2 miljarder kronor om rådande corona-restriktioner kvarstår till och med september. Vi vet att vi inte kan räkna med att bli fullt ut kompenserade, och vi har respekt för att det är många samhällsområden som drabbas hårt i denna pandemi men vi behöver ett positivt besked nu.

KLIPP: Idrottsklubbarna blöder i spåren av corona (4 juni 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet