Foto: TT Nyhetsbyrån

Rolf-Göran Bengtsson kan skriva historia

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på tolv år har Sverige en hoppryttare i VM-final. Rolf-Göran Bengtsson har i dag chansen att bli Sveriges första individuella VM-medaljör i hoppning. – Lilla Sverige gör det igen, säger SVT-experten Lotta Björe.

Bara en enda svensk ryttare, Helena Lundbäck, har någonsin tagit sig till en VM-final i hoppning. Lundbäck slutade fyra i Jerez 2002. Frågan är om 52-årige Bengtsson idag ska få utöka den redan imponerande meritlistan med en VM-medalj.

Så funkar VM-finalen

VM-finalen i hoppning har ett speciellt format. Samtliga finaldeltagare börjar om från noll och rider först sina egna hästar. Sedan rider de i tur och ordning de andra finalryttarnas hästar. Felen från de sammanlagt fyra rundorna läggs ihop. Den med lägst antal fel vinner.

SVT-experten Lotta Börje om finalisterna:

1) Jeroen Dubbeldam, Nederländera:Är en fantastisk ryttare och en hästkarl. Jag tror inte han kommer ha problem med att rida någon. Kanske att han kommer bli lite lång på Patrices häst. Han ser väldigt avspänd ut. Han ser nästan ut som den som tycker det är enklast av dem.

2) Rolf-Göran Bengtsson, Sverige: Det är så härligt att ha en svensk igen i en sådan här final. Vi som är ett litet hästland – lilla Sverige gör det igen, efter Helena Lundbäck i Jerez 2002. Rolf-Göran Bengtsson som man ändå haft stora förväntningar på, som alltid levererar, trots mycket press. Jag hoppas han får vinna för att han har hållit på så länge i sporten och för att vi unnar honom detta. Man ska komma ihåg att man inte vet hur länge han kan hålla på på grund av sina skador. Som det ser ut nu så kanske han inte har en efterträdare till Casall i stallet. Casall är 15 år och lär hoppa något år till. Därför vore det så himla roligt och välförtjänt om han får vinna.

3) Beezie Madden, USA: Enda kvinnan i gänget. Kul att det blev en kvinna. Hon har erfarenhet av att rida mycket olika hästar. Hon får det att se enkelt ut, därför ska det bli extra spännande att se henne rida Patrice Delaveaus häst.

4) Patrice Delaveau, Frankrike: Har sett lite nervig ut under ett par av hoppningarna. Jag tror att han nu kan pusta ut och rida som man brukar se honom rida, man brukar inte se honom göra de här misstagen som han har gjort. Intressant att se honom på de här större hästarna. De hästar jag har sett honom på har varit lite mindre, lite hetare, lite snabbare. Beezie Maddens häst och Jeroen Dubbeldams häst är lite större och lite långsammare. Intressant att se.

...favorit: Så klart att det är Rolf-Göran Bengtsson och Casall Ask.

SVT Sport blickar tillbaka i hoppning – Lotta Björe om semifinalens...

...varmaste: Förstås vårt svenska ekipage Rolf-Göran Bengtssom och Casall Ask. Men jag skulle också vilja säga lilla Bertram Allen and Molly Malone. Helt outstanding. I så ung ålder, har gjort så mycket och levererat väl.

...kallast: Får bli Sören Pedersen. Man har alltid trott att det är en rookie, en uppstickare med i ett sånt här final four. Det blev inte som det brukar bli, därför får han bli kallast.

...häst: Oj. Molly Malone eller Jeroe Dubbeldams häst. Det är två yngre hästar. Framförallt Bertram Allen and Molly Malone, två unga individer.

...ryttare: Rolf-Göran Bengtsson. Går ut sist. Klarar att hålla pressen. Får ett väldigt tidigt nedslag i banan och kan hålla ihop det hela vägen in i mål.

...Alexander Zetterman: Alexander gjorde så gott han kunde. Han har inte haft hästen tillträckligt länge. Det är hans första mästerskap, ett första mästerskap som hette duga. Jag tror ur erfarenhetssyfte var det bra att deltaga idag, även om han kanske ställde sig frågan efteråt, gjorde jag rätt, gjorde jag fel? Jag tror att han kommer vara himla nöjd med sin insats och komma ihåg de där tre första rundorna som han gjorde när han får lite distans till det här.

...Rolf-Göran Bengtsson: Han är stekhet. Han är otrolig värdig att vara i den här finalen. Det kommer bli tufft. De är fyra väldigt bra ryttare med bra hästar och det är väldigt öppet. Det kommer ha att göra med tur eller lite otur. Jag hoppas turen är på hans sida.

Så här ser startordningen ut i finalen:

Omgång 1:
1. Jeroen Dubbeldam, Nederländerna på Zenith
2. Rolf-Göran Bengtsson, Sverige på Casall
3. Beezie Madden, USA på Cortes
4. Patrice Delaveau, Frankrike på Orient Express

Omgång 2:
5. Rolf-Göran Bengtsson på Zenith
6. Beezie Madden på Casall
7. Patrice Delaveau på Cortes
8. Jeroen Dubbeldam på Orient Express

Omgång 3:
9. Beezie Madden på Zenith
10. Patrice Delaveau på Casall
11. Jeroen Dubbeldam på Cortes
12. Rolf-Göran Bengtsson på Orient Express

Omgång 4:
13. Patrice Delaveau på Zenith
14. Jeroen Dubbeldam på Casall
15. Rolf-Göran Bengtsson på Cortes
16. Beezie Madden på Orient Express

TV – Möt VM-finalisterna

Rolf-Göran Bengtsson
Jeroen Dubbeldam
Beezie Madden
Patrice Delaveau

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

VM i ridsport – 23/8-7/9

Mer i ämnet