Markus Rosenberg frälste MFF

Malmö FF är klart för play off till Champions Leagues gruppspel. Det kan de tacka Markus Rosenberg för som skickade laget till play off med båda målen i 2-0-segern över Sparta Prag i kvalreturen.

Utgångsläget var tufft. Sparta Prag hade med sig 4-2 från första mötet i Prag i där Malmö tappade 2-1-ledning. MFF behövde vinna med minst två mål i kväll för att Champions League-drömmen skulle leva vidare och det var en 31-årig anfallare som klev fram när det gällde som mest.

Efter att båda lagen radat upp heta chanser i första halvlek fick Markus Rosenberg med sig bollen mellan två Sparta Prag-försvarare och lyfte in 1-0 till Malmö i den 35:e minuten. Isaac Kiese Thelin skarvade snyggt fram till målet med en klack.

Champions League 2014-2015

Ribbträff från kvittering

Minuten senare hade MFF marginalerna på sin sida. Radoslav Kovac nådde högst på en hörna från vänster och var en nick i ribbans undersida från att kvittera.

Malmö gick till halvtidsvila med vetskapen om att ett mål till räckte för att ta sig vidare om laget inte släppte in något mål.

MFF fortsatte att trumma på framåt och när Isaac Kiese Thelin fälldes strax utanför straffområdet kom den stora chansen till 2-0.

Utökade på frispark

Markus Rosenberg och Ricardinho ställde upp, den förstnämnde tog avslut och satte bollen bakom en chanslös David Bicik i Sparta Prag-målet inför 19 322 åskådare i den kokande hemmaarenan.

Sparta Prag försökte sedan storma framåt. De hade mest boll men reduceringen uteblev. I slutminuterna fick Lukas Vacha sitt andra gula kort och blev utvisad.

Ett hinder kvar

Malmö FF klarade av att vinna med 2-0 och gå vidare på bortamål efter 4-4 totalt. Nu väntar play off – det sista hindret före gruppspelet i Champions League. Det senaste svenska laget att ta sig dit var Helsingborg säsongen 2000/2001.

Vilka Malmö får möta härnäst bestäms på fredag då play off-lottningen äger rum i schweiziska Nyon. Malmö är oseedade i lottningen och får möta något av följande lag: FC BATE Borisov (Vitryssland), Steaua Bucharest (Rumänien), Apoel (Cypern), Salzburg (Österrike), Ludogorets (Bulgarien).

Skulle Malmö förlora play off-spelet kan de i varje fall trösta sig med att segern mot Sparta Prag innebär att de är klara för spel i Europa Leagues gruppspel.

Malmö FF-Sparta Prag 2-0 (1-0)

1-0 Markus Rosenberg (35), 2-0 Markus Rosenberg (55).

Publik: 19 322.

Utv, Sparta Prag: Lukas Vácha.

Varningar, Malmö: Markus Halsti, Markus Rosenberg, Erik Johansson, Agon Mehmeti, Robin Olsen. Sparta Prag: Ondrej Svejdík, Roman Bednár.

Domare: Ruddy Buquet, Frankrike.

Malmö vidare med sammanlagt 4-4 och fler gjorda bortamål