Ryska idrottare får tävla i Paralympics

Uppdaterad
Publicerad

Ryska och belarusiska idrottare kommer att få delta i Paralympics, men under neutral flagg. Det är den ”skarpaste möjliga åtgärden”, skriver den internationella paralympiska kommittén, IPC, i ett pressmeddelande.

”Ett olyckligt men tyvärr väntat beslut”, skriver förbundsstyrelsens ordförande Åsa Llinares Norlin, i ett sms till SVT Sport.

På onsdagen hölls ett möte där IPC diskuterat vilka sanktioner man kan ge de ryska och belarusiska kommittéerna. Just nu finns inget krav att medlemmar måste respektera den olympiska vapenvilan, och därmed anser IPC att man inte kan utesluta Ryssland och Belarus helt.

”IPC har vidtagit de skarpast möjliga åtgärderna”, skriver man i pressmeddelandet.

Paralympics

Konkret innebär det att ryska och belarusiska idrottare, ledare och funktionärer får delta under neutral flagg och får heller inte vara med i medaljligan. Deltagarna måste även täcka över eventuella nationsflaggor på sina dräkter.

Men kommittén ska också hålla en omröstning om man ska stänga av eller utesluta den ryska och belarusiska paralympiska kommittén.

Känslosamt möte

Förbundsstyrelsens ordförande Åsa Llinares Norlin är tveksam till beslutet.

” Vi har just tagit emot beslutet från IPC, det var ett väldigt känslosamt möte och vi kommer att analysera situationen tillsammans med truppledningen på plats och bland annat våra nordiska grannländer. Vi står fortfarande för vår ståndpunkt och hoppades på utestängning av Ryssland och Belarus. Nu blir länderna uteslutna men idrottarna får tävla under paralympisk flagg”.

Samtidigt förstår hon svårigheten.

”Vi har förståelse för komplexiteten i IPC:s beslut. Det viktigaste nu är att Rysslands aggressioner upphör. Paralympics har hamnat mitt i en fruktansvärd situation där delar av Europa står under militärt angrepp. Nu har vi fullt fokus på att stötta våra aktiva på plats”.

IPC har dessutom beslutat att frånta flera ryska tjänstemän ordensutnämningar och Vladimir Putin fråntas en hedersutnämning.

Öppnar upp för fler sanktioner

Förutom de sanktioner som riktas mot Ryssland och Belarus nu, öppnar IPC för ännu fler. Under 2022 ska man kalla till ett extrainsatt möte med generalförsamlingen för att bestämma om den olympiska vapenvilan ska vara obligatorisk för alla medlemmar, om det röstas igenom kan man stänga av och utesluta länder som bryter mot den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet