Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se intervju med experten Jakob Hedenskog i spelaren ovan – berättar om betydelsen av Rysslands återkomst inom idrotten. Foto: TT

Ryssland tar över idrotten i ockuperade områden

Uppdaterad
Publicerad

Det har redan hållits ryska folkomröstningar och så kallade val i de ockuperade ukrainska områdena Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja.

Nu går Ryssland vidare och införlivar områdena i sin idrott.

Vid styrelsemötet i Rysslands olympiska kommitté (ROK) på torsdagen blev de fyra ukrainska områdena invalda som medlemmar, bekräftade ordföranden Stanislav Pazdnyjakov efter mötet, skriver sajten Inside the games.

Det sätter nu press på Internationella olympiska kommittén (IOK) att agera. Den stora frågan är vad som händer med rekommendationen att låta ryska och belarusiska idrottare få vara med i OS i Paris nästa år.

Idrott och politik

Beslut nästa vecka

Vid IOK:s möte i indiska Mumbai den 15-17 oktober väntas man ta beslut om ryssar och belarusier ska få vara med i sommarspelen i Paris. IOK:s rekommendation till sina medlemmar är att rösta för att ryssar och belarusier ska få tävla under neutral flagg om de inte stödjer invasionen av Ukraina och inte har någon koppling till rysk militär.

IOK och många internationella idrottsförbund har stoppat ryska och belarusiska idrottare från internationellt tävlande på grund av kriget i Ukraina. Efter att IOK tidigare i år gick ut med sina rekommendationer att låta ryssar och belarusier vara med har ett antal idrotter öppnat dörren för dem, dock under neutral flagg.

Sverige emot

I förra veckan beslutade Internationella paralympiska kommittén (IPK) att släppa in ryssar och belarusier i Paralympics i Paris, just som neutrala aktiva.

Och Europeiska fotbollsförbundet Uefa och Internationella fotbollsförbundet Fifa har beslutat att tillåta U17-landslag från Ryssland och Belarus att ställa upp i mästerskap, trots att det går emot IOK som inte vill att ryska och belarusiska lag ska få delta internationellt.

I Sverige är idrottsrörelsen, genom Riksidrottsförbundet och Sveriges olympiska kommitté, emot att släppa in ryssar och belarusier och inga idrottare från dessa länder får komma till Sverige och tävla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet