Satte nytt medaljrekord – nu skuggas succén av oro

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina stod med 29 inkammade medaljer för sitt bästa Paralympics (vinter) någonsin.

Men frågan är vad som väntar när man tar sig tillbaka till hemlandet – om man kommer dit.

– De är oroliga över vad som händer efter spelen, sade Lee Reaney, journalist på Kiev Post, till SVT Sport i fredags.

Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina var det en lång och dramatisk resa att ta sig till Paralympics i Peking – men fanns aldrig någon tvekan till att göra trippen. De ukrainska paralympierna såg det nämligen som givet att kämpa för den ukrainska flaggan på mästerskapet.

Man kammade hem 29 medaljer, varav elva guld, och stod därmed för sitt bästa vinterspel någonsin. Men succén överskuggas av oro. Kommer paralympierna att kunna ta sig hem till Ukraina?

Paralympics

– Chefen för den paralympiska truppen för Ukraina berättade att man ska flyga via Istanbul till Warszawa, varifrån man ska ta sig till Levi, där man har det paralympiska högkvarteret. Sen vet man inte riktigt vad som händer därifrån, säger SVT Sports reporter Marie Lehmann på plats i Peking.

– Laget ska stanna i Warszawa och bestämma vad de ska göra. De som kommer från exempelvis Kiev, Sumy, Tjernihiv, Charkiv, Mykolajiv, de kommer inte kunna ta sig hem, säger Lee Reaney, journalist på Kiev Post, till SVT Sport.

Hryhorij Vovtjynskyj tog fem medaljer, varav två guld, för Ukraina under mästerskapet. Han har svårt att ta in det som händer i Ukraina.

– Det är ofattbart. Det måste stoppas. Kriget i Ukraina måste stoppas. Vad vill Ryssland oss i Ukraina? Vi är ett fritt folk. Vi har aldrig bråkat med någon,

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet