”Det måste bli tydligare villkor” – LOK-stödet i fokus i Spegeldebatt

Uppdaterad
Publicerad

I Sportspegeln anordnades en debatt mellan idrottsministern Annika Strandhäll (S) och Saila Quicklund (M). Ett av de ämnena – det lokala aktivitetsstödet LOK.

– Det saknas styrning, sa moderaternas Saila Quicklund.

– Regeringen detaljstyr inte svensk idrottsrörelse, svarade idrottsminister Annika Strandhäll.

Idrottens Lokala aktivitetsstöd (Lok), uppgick 2016 till 586 miljoner kronor, baseras på antalet deltagare och antalet träningstillfällen.

Pojkar gynnas genom bidragssystemet till barn och ungas idrottande. Det visar den årliga rapporten Centrum för idrottsforskning (Cif) som i år har haft jämställdhet i fokus. Det håller moderaternas taleskvinna  Saila Quicklund med om. Främst för att lagidrotter som fotboll och ishockey genererar fler träningstillfällen i ramen för LOK.

Idrott och politik

– Det saknas styrning, anslagsvillkor, från regeringen till idrotten,sa Quicklund i Sportspegeln.

– Det måste bli tydligare villkor och förväntningar från regeringen till idrotten, det måste bli tydligare uppföljningar från regeringen. Och till riksdagen där man beskriver effekten av de här pengarna.

Vi ser att det här saknas och det skadar idrotten.

Annika Strandhäll höll förstås inte med. Hon menar att det är idrottsrörelsen själva iform av RF som måste jobba med villkoren för anslaget.

– Den här halva miljarden som går till LOK-stödet, den ska vi naturligtvis tillsammans med riksidrottsförbundet, för det här är en ideell rörelse, det är ingen myndighet, det är inget företag, i tydlig dialog se att de förändrar i sina anslagsregler, vilket de håller på med. De har ett mycket ambitiöst arbete, sade Strandhäll.

– För att se till att en 11-årig pojke som tränar sex gånger i veckan i en välbeställd Stockholmskommun kanske inte är den som vinner mest. Utan att vi får fler tjejer som idrottar och att stödet bidrar till att bryta segregationen, och det vet jag också att svensk idrottsrörelse själva brinner för, fortsatte idrottsministern.

”Vi når inte de målgrupperna som är viktiga”

Quicklund är inte nöjd med det. Det måste hända något vad gäller den sneda fördelningen av stödet.

– Vi ser att vi inte når målgrupper som är oerhört viktiga. Det är de funktionsnedsatta och det är de nyanlända och flickor specifikt. Och de här grupperna är viktigt att vi får in. Trots att vi ökat anslagen till idrotten så får vi ju inte effekt på det här. Då krävs det analyser. Vi har påtalat det här för regeringen och idrottsministern har inte kommit med svar tillbaks på varför effekterna uteblir, säger Quicklund.

– Regeringen detaljstyr inte svensk idrottsrörelse, kontrade Strandhäll som svar.

Läs mer om LOK-stödet här.

Övriga ämnen som debatterades i Spegeln var:

Anläggningsbristen i landet. Läs mer om det här.

Ett Eventuellt OS i Sverige. Läs mer om det här.

LOK-stöd till kommuner

Här är de kommuner som fick mest och minst LOK-stöd per invånare 2017:

Mest

  1. Danderyd: 137
  2. Vellinge: 113
  3. Täby: 109
  4. Lomma: 103
  5. Partille: 93

Minst

  1. Laxå 16
  2. Ljusnarsberg 16
  3. Lekeberg 19
  4. Storfors 19
  5. Överkalix 20

Storkommunerna

  1. Stockholm: 57
  2. Göteborg: 53
  3. Malmö: 48

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet