Anders Larsson (till höger) kliver in och greppar ordförandeklubban i Mats Årjes frånvaro. Foto: TT/Bildbyrån

SOK:s vice ordförande Anders Larsson om åtalet mot Mats Årjes: ”Väldigt olycklig situation”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges olympiska kommittés ordförande Mats Årjes blev i dag åtalad för sexuellt ofredande. I hans ställe kommer vice ordförande Anders Larsson leda styrelsearbetet.

– En väldigt olycklig situation, säger han till SVT Sport.

Enligt åtalet, som Expressen var först med att rapportera om, gäller det sexuellt ofredande av en kvinna som ska ha skett i juni i år på ett tåg mellan Borlänge och Stockholm.

Mats Årjes fick information om åtalet under måndagsmorgonen och förnekar brott. Han har dock bett om att tills vidare få kliva åt sidan från arbetet som ordförande i SOK, vilket gör att kommitténs vice ordförande Anders Larsson kommer att leda nästa veckas styrelsemöte.

– Det är naturligtvis en väldigt olycklig situation på väldigt många sätt, säger Larsson, som dock är noga med att påpeka att det ju nu är en rättslig process som de ska följa.

”Väldigt förvånad”

Larsson berättar att han inte kände till misstankarna mot Årjes innan nyheten om åtalet kom tidigare i dag.

– För egen del var det här ny information. Jag blev naturligtvis väldigt förvånad.

Vad tror du det här gör med SOK:s anseende?

– Det är på tok för tidigt att börja spekulera i det i dag. Nu har vi en rättslig process framför oss. Men det är klart rubrikerna en dag som denna känns ju inte roliga. Men det är för tidigt att dra slutsatser vad det kan innebära, säger Anders Larsson.

SE MER: Årjes åtalad för sexuellt ofredande:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SOK:s ordförande Mats Årjes i Lausanne. Foto: Stina Stjernkvist/TT arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.