Julien Lopetegui Foto: TT Nyhetsbyrån

Spaniens tränare sparkad dagar innan VM-premiären

Publicerad

Igår blev det klart att Julen Lopetegui tar över Champions League-vinnaren Real Madrid.
Det var inget som Spaniens förbundsordföranden Luis Rubiales gillade. I dag på en presskonferens meddelades att förbundskaptenen Lopetegui sparkas.
Fernando Hierro, legendar som spelare, tar över.

– Vi tackar Julen för allt han har gjort för oss. Han är en av dem som tagit oss till Ryssland men vi är tvingade att avskeda honom. Man måste uppfylla vissa krav och bete sig korrekt, sa Rubiales på presskonferensen.

Att 51-åringen skulle ta över Real Madrid som mästartränaren Zinedine Zidanes ersättare var väldigt oväntat. Så oväntat att det blev Lopeteguis fall som förbundskapten.

– Jag känner mig inte förådd. Problemet är att detta gjorts helt utan inblandning av det spanska fotbollsförbundet och det kan vi inte acceptera. Lopetegui är professionell men formerna hur saker sköts är viktiga, säger förbundsordföranden.

– Jag vet att det kommer komma kritik på vårt beslut. Men vi kunde inte tolerera det som hänt och det hade varit oansvarigt av oss att inte agera.

Hierro ersätter Lopetegui

– Att Real Madrid letar efter en coach och att de letar efter den bästa har jag ingenting att säga om. Men tränaren, medan han är anställd av det spanska förbundet, kan inte göra på det här sättet. Jag fick veta det via några samtal fem minuter innan det blev officiellt, säger Rubiales.

På de 20 landskamper som Lopetegui suttit vid det spanska rodret har Spanien inte förlorat en enda.
Vem som kommer att ersätta honom på bänken under VM är inte klart.

– Vi vet inget än. Bara att vi ska försöka förändra så lite som möjligt. Ni kommer få veta det så fort det är klart.

Fernando HIerro, före detta storspelare i Real Madrid och Spanien, tar över som förbundskapten. Han kommer närmast från jobbet som teknisk direktör i Spaniens fotbollsförbund.

Enligt Marca ska spelartruppen, med lagkaptenen Sergio Ramos i spetsen, ha försökt få förbundet att ändra sitt beslut och behålla förbundskaptenen, men förgäves.

–  Jag har pratat med spelarna, de förstår situationen och kommer göra allt de kan för att vinna VM med en ny förbundskapten.

På fredagskvällen premiärspelar Spanien i årets VM mot Portugal.

Därför sparkar Spanien tränaren Foto: Bildbyrån

Fakta: Julen Lopetegui

Visa

Född: 28 augusti 1966 (51 år) i Asteasu, Spanien.

Klubbar som spelare: Real Madrid, Las Palmas, Logroñes, Barcelona, Rayo Vallecano.

Klubbar som tränare: Rayo Vallecano, Real Madrid B, Porto, Real Madrid.

Förbundskaptensuppdrag: Spanien U19 (2010-2013), Spanien U21 (2012-2014), Spanien (2016-2018).

Lopetegui i Spanien

Julen Lopetegui tog över Spanien efter EM 2016 och har sedan dess varit ansvarig för landslaget i 20 landskamper. På dessa har det blivit 14 vinster, sex oavgjorda och inga förluster.

Under tisdagen blev det klart att Lopetegui tar över Real Madrid efter Spaniens VM-deltagande. Dagen efter valde det spanska fotbollsförbundet att sparka förbundskaptenen, då förhandlingarna med Madrid ska ha pågått utan deras vetskap.

Därmed står Spanien nu utan förbundskapten, med två dagar kvar till sin premiärmatch i VM mot Portugal. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer