Visa alla (4)

Johanna Frändén: ”Extremt oproffsigt och klantigt”

Publicerad

SVT:s expert Johanna Fränden är chockad över att Spaniens förbundskapten Julen Lopetegui sparkas två dagar innan lagets VM-premiär.
– Bland det mest uppseendeväckande jag varit med om. Otroligt klantigt skött, säger hon till SVT Sport.

Spaniens förbundskapten Julen Lopetegui blev i går klar för Real Madrid, och tvingas därför lämna sin post som landslagstränare omgående.

Johanna Fränden har stor erfarenhet från Spanien där hon hårdbevakat både fotboll och politik.

– Man har sett mindre fotbollsländer problem med korruption bete sig så här, men det här är på en helt annan nivå, säger Fränden till SVT Sport och fortsätter:

– Det är extremt klantigt i alla led, men spanska förbundets reaktion går inte att försvara. Agerandet är bland det mest uppseendeväckande jag kan dra mig till minnes inför en VM-turnering. Det kan inte komma nåt gott ur det här.

Julen Lopetegui Foto: TT Nyhetsbyrån

”Kommer bara handla om att släcka bränder”

Att Spanien som lag är ett självspelande piano är tur, menar Fränden, eftersom det ”spelar mindre roll” vem som nu kommer leda laget under VM.

– De kan inte presentera något supernamn två dagar innan premiären, men den nye tränaren har ändå ingen tid. Det kommer bara handla om att släcka bränder.

Hon är mer orolig för det spanska folkets reaktioner än hur spelet kommer påverkas.

– Ett förbund får inte låta egna stoltheten gå över styr, detta hade man kunnat spara till efter VM. De har ansvar för ett lands intressen.

Ett spanskt kaos

Hur reagerar spanjorerna på det här, blir det kaos?

– Ja, ett kaos skulle man nog kunna kalla det. Spaniens landslag har varit populärt de senaste åren och engagerat alla regioner, men nu kan det bli så att många går tillbaka till att inte bry sig. Likt förr i tiden.

Spanien-experten menar att Julen Lopeteguis hemliga förhandling och påskrift med Real Madrid sänder tydliga signaler till fotbollsvärlden.

– Jag tycker att det visar på ett paradigmskifte, att det är finare att leda klubblag än landslag. Lopeteuis beslut är en tydlig indikation på det.

Under onsdagen blev det klar att tidigare storstjärnan Fernando Hierro blir den som tar över som förbundskapten.

– Det var nog ett klokt val. Det är någon som har funnits inom förbundet länge, det är någon alla i Spanien känner till och åtnjuter någon form av respekt hos hela fotbollsspanien. Det var nog det bästa de kunde hitta såhär snabbt innan avspark.

Därför sparkar Spanien tränaren Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer