Socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi. Foto: BILDBYRÅN

Ministern Ardalan Shekarabi vill förbjuda spelreklam på arenorna

Uppdaterad
Publicerad

Fyra procent av svenska folket har problem med sitt spelande. Nu överväger regeringen att vidta åtgärder mot allt för aggressiv reklam på arenor.

– Vi kommer att säkerställa att lagstiftningen ändras under den här mandatperioden för den aggressiva spelreklamen ska bort, säger socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi till SVT Sport.

Handbollsmålvakten Viktor Bergström berättade för SVT Sport att han under flera år hade spelat bort stora summor pengar på betting och nätcasino. Han vittnar också om hur spelberoendet tog över hans liv. Något som han inte är ensam om.

Nya siffror från Folkhälsomyndigheten visar på hur spelmissbruket nästan har fördubblats det senaste decenniet.

Idrott och politik

Nu vill regeringen skärpa lagen vad gäller spelreklam.

– Vi ska kraftigt begränsa spelreklam och sätta stopp för den aggressiva spelreklamen. Vi kommer redan nästa år få förslag om detta på vårt bord och vi kommer att säkerställa att lagstiftningen ändras under den här mandatperioden för den aggressiva spelreklamen ska bort, säger socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi till SVT Sport.

”Totalförbud på all spelreklam”

Med den nya spellagen i år infördes ett licenssystem för spelbolag i Sverige och i spåren av detta även åtgärder.

Spelpaus: Spelare kan stänga av sig själva i olika tidsperioder från spel hos de spelbolag som har licens i sverige.

Rätt till stöd: Spelare har rätt till stödinsatser för sitt spelmissbruk, det enligt den nya socialtjänstlaget.

Omsorgsplikt: Spelbolagen har själva en omsorgsplikt vilket innebär att de själva åläggs att identifiera problemspelare.

Är reklam inne på arenorna något man kan reglera?

– Det är en av de sakerna som utredningen tittar på nu, om man ska sätta stopp för spelreklam i vissa sammanhang och vi har tittat på erfarenheter från Storbritannien där man har infört sådana restriktioner och Italien där man nu har totalförbud för all spelreklam, säger Shekarabi.

Han tog sig ur spelmissbruket:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet