Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Viktor Bergström. Foto: Bildbyrån

Målvakten tog sig ur spelmissbruket

Uppdaterad
Publicerad

Länge bar han på en hemlighet som ingen visste om.
Spelmissbruket ledde till att Viktor Bergströms liv gick i spillror.
Nu är handbollsmålvakten tillbaka på egna ben.

HK Varberg är nykomling i Handbollsligan. Parallellt med lagets resa uppåt i seriesystemet har målvakten Viktor Bergström färdats på en egen, mörk väg.

Under flera år hade han spelat bort stora summor pengar på betting och nätcasino, men för ett år sedan slog han i botten. På en kväll spelade han bort 160 000 kronor.

– Det gick fort den dagen i september och då gick det för fort. När det väl hände satte jag mig och funderade. Jag ringde upp tjejen och båda bara grät, berättar Viktor.

Han vittnar också om hur spelberoendet tog över livet. Att han varje lördag smög upp för att innan flickvännen vaknat lägga sina spel i smyg för att sedan somna om.

– I början ställde jag en klocka, men till slut behövde jag inte ställa några larm. Jag hade som en väckarklocka i huvudet. Jag visste att det var dags.

”Vaknade jag till och tog tag i sakerna”

En viktig faktor till vändningen blev svärföräldrarna som till slut satte ett ultimatum.

– De sa att om jag fortsätter spela så kunde de inte låta mig vara tillsammans med min tjej. De ville liksom inte att hennes framtid skulle sabbas. Det var mycket gråt den gången.

Samtidigt är han glad att det ställdes ett ultimatum.

– Då vaknade jag till och tog tag i sakerna.

I dag är Viktor Bergström kritisk mot spelbolagens aggressiva marknadsföringsmetoder.

– Det spelbolagen gör för att tjäna pengar på oss människor är helt sjukt. Dom såg hur jag spelade konstant och borde gett en varningssignal. I stället bjöd dom mig på gratisresor och en massa grejer för att jag skulle fortsätta, säger Viktor och fortsätter:

– Zlatan har varit en stor förebild, men nu tycker jag inte om honom. Han behöver inte tjäna pengarna som han gör. Jag tror inte han själv vet vad han gör ibland. Hur det kan sabba eller hur ungdomarna som ser upp till honom tänker att ”då kan lika gärna jag spela”, säger han och fortsätter:

– Vi har många svenska idrottare och skådisar som gör reklam för spelbolag, men man ser ju ingen göra det på Systembolaget. Det är ju inte så att du får en liter sprit på köpet när du är 20 år och ska köpa din första öl. Så är det inte i Sverige.

”Följer de regelverk vi har”

Zlatan Ibrahimovic är delägare i spelbolaget Bethard vars vd Erik Skarp menar att det inte är något nytt med kända människor som gör reklam för spelbolag.

– Zlatan har under hela sin karriär gjort reklam för Svenska spel i landslagssammanhang. Jag upplever att frågan har blossat upp när ambassadörerna börjat arbeta med de privata aktörerna, säger Skarp till SVT Sport.

– I en marknadsekonomi måste man tillåta företag att marknadsföra sig. Sen ska det naturligtvis inte vara aggressivt. Men vi följer det regelverk och de ramar vi har, säger Erik Skarp.

ARKIV: Handbollsmålvakten vann kampen mot missbruket:

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Handbollsmålvakten vann kampen mot missbruket

Hit kan du vända dig om du har spelberoende

Visa

Har du eller någon du känner problem med spelande? Hit kan du vända dig med frågor och stöd.

Nationella stödlinjen för spelberoende och deras anhöriga

Tel. 020 – 81 91 00
stodlinjen.se

Spelberoendes riksförbund

Ett forum för spelberoendes föreningar och stödgrupper.
spelberoende.se

1177 Vårdguiden om spelberoende

1177.se

Spelinspektionen

Hjälper dig att stänga av dig själv från spel som kräver registering.

spelinspektionen.se
spelpaus.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer