Spionerna: Så ska Sverige slå Portugal

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges agent Reine Almqvist och assisterande förbundskaptenen Andreas Pettersson har agerat spioner under U21-EM. Nu berättar de för SVT Sport vad som krävs av Sverige för att slå Portugal på tisdag.

Sverige är i final i U21-EM för första gången sedan 1992 – och deras motstånd är minst sagt bekant. Sveriges spioner Andreas Pettersson och Reine Almqvist har full koll på finalmotståndet Portugal.

– Portugals styrka är att de är ett tekniskt skickligt lag som gillar att passa bollen, säger Almqvist.

Fotbolls-EM

Vidare tror Almqvist att just att Portugals styrka kan bli deras svaghet.

– När de är så offensiva i sitt spel som de är kommer de till slut att tappa bollen vilket ger möjligheter till omställningar och kontringar, säger han.

– Vi måste få ner deras tempo på matchen till ett tempo som passar oss, säger Almqvist.

”Krävs ett stabilt försvarsspel”

I det senaste mötet i gruppspelet slutade matchen mellan Sverige och Portugal 1-1 efter två sena mål av lagen. Både Almqvist och Pettersson tar med sig Sveriges starka arbetsinsats från matchen och är överrens om att det kan vara en nyckel till svensk seger.

– Vi kan inte tumma en millimeter på våran arbetsinsats. Det handlar om att springa mycket och är en grund för oss för att vi ska lyckas, säger Pettersson.

Ett stabilt försvarsspel, tålmodigt anfallsspel och ett kontrollerat passningsspel är viktiga delar i det svenska spelet för att Sverige ska kunna slå Portugal, menar Pettersson som även varnar för de portugisiska stjärnorna.

– Vi måste klara av att vara kompakta och inte ge Portugal några ytor att spela på. Sen måste vi klara av att sätta stopp för deras stjärnor Carvalho och Silva. De betyder mycket för deras spel så det betyder mycket för oss att få kontroll på dem, säger Pettersson och Almqvist fortsätter:

– Det krävs att vi vågar ta lite mer risker, säger Almqvist.

Inga överraskningar väntar

Spionerna tror på att Portugal forsätter spela 4-4-2 men att de kan förändra spelsystemet under matchen till 4-3-3. Några förändringar i Portugals uppställningar kommer vi inte heller att få se.

Skadade innerbacken Tiago Ilori byttes ut mot Tobias Figuerierdo inför Portugals match mot Tyskland. Ilori kan vara den enda förändringen i Portugals uppställning inför finalen om han är skadefri. Huruvida han är det är fortfarande inte bekräftat.

Att Sverige redan mött Portugal i mästerskapet tror spionerna är till Sveriges fördel. Sverige har därmed redan koll på både styrkor, svagheter, hur de ska ta hand om Portugals stjärnor och framför allt vad Sverige ska ta med sig från gruppspelsmatchen in i finalmatchen.

– Vi vet vad vi gjorde bra i matchen och tar med oss alla positiva erfarenheter in i finalen på tisdag. Det vi gjorde bra är att vi stängde alla ytor som Portugal ville ha och att vi skapade målchanser på ett bra sätt. Det går alltid att göra ännu bättre, men vi har bra tendenser att ta med oss in i finalen, säger Pettersson,

Så tror spionerna att Portugal startar

Formation: 4-4-2

1. José Sá

2. Ricardo Esgaio

4. Paulo Oliviera

5. Raphael Guerreiro

6. William Carvalho

8. Sérgio Oliveira (K)

10. Bernardo Silva

14. Tobias Figueiredo (3. Tiago Illori om skadefri)

18. Ivan Cavaleiro

21. Ricardo

23. Joao Mário

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet