Sprintkungen vill inte lämna tronen Foto: SVT

Sprintkungen vill inte lämna tronen

Uppdaterad
Publicerad

Vem vann sprintvärldscupen i vintras? Vem är Teodor Peterson?

Jo, en fokuserad 24-åring från Umeå, med siktet inställt på att försvara sin nya position som sprintkung.

– Det är ju en helt annan roll jag går in i nu, men jag känner mig lugn i den träning jag har gjort. Jag känner inte att jag ligger på en sämre nivå än förra året, och då ser jag ingen anledning att jag inte ska kunna prestera bra, säger han.

Inför fjolårssäsongen var Teodor Peterson mest känd för att ha ramlat i teamsprinten i OS i Vancouver, och därmed förstört chanserna för sig själv och Marcus Hellner.

Världscupen i längdskidor

Efter säsongen hade han tagit en gruvlig revansch på sig själv: två segrar, tre andraplatser, totalseger i sprintcupen.

– Jag lyckades hålla mig på rätt sida om gränsen. Det är min teori att om man är för sliten genom hösten så får man inte ut allt man skulle kunna få om man tog det lite lugnare. Så jag lyssnade lite mer på kroppen och tränade lite smartare.

Satsar på uthållighet

SVT Sport besökte landslagets träningsläger i Bruksvallarna drygt två månader före säsongstarten, och träffade en sprintkung som paradoxalt nog inte satsar allt på explosivitet och snabbhet, utan fokuserar på ökad uthållighet.

En sprintdag kan innehålla kval, kvartsfinal, semifinal och final. Det gäller att orka hela vägen.

– Det gäller att öka hjärtats uthållighet och syreupptagningen, som kanske är min svaga sida som skidåkare och det som jag tror att jag kan utveckla lite till för att bli en bättre sprintåkare.

Syftar du på intervaller eller tung träning med femmilsspecialister?

– Ja, det är väl lite mer åt femmilshållet, för att få till uthålligheten. Snabbheten och det här korta tycker jag att jag har ganska bra koll på, men just att orka flera lopp på varandra skulle kunna förbättras.

Teodor Peterson vill väldigt gärna lyckas i världscupen tidigt på säsongen, men det stora målet är VM i Val di Fiemme, Italien.

Den som redan har vunnit sprintcupen måste förstås sikta på VM-medalj.

– Ja, man får inte vara för blyg. Jag siktar på medalj, säger Teodor Peterson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i längdskidor

Mer i ämnet