Största tappet: Unga tonåringar

Uppdaterad
Publicerad

I alla åldersklasser minskar idrottandet bland barn och ungdomar.

Men det klart största tappet sker bland de unga tonåringarna.

Frågan är: Varför?

SVT:s granskningar i #ettsverige visar att ungdomsidrottandet minskar i Sverige.

Tappet sker i samtliga åldersgrupper. Men störst är det bland åldrarna 13-16 år, där var fjärde idrottare har försvunnit från 2004 till 2013.3

– Nånstans här hamnar man i ett dilemma när ungdomar kanske vill idrotta på en lägre nivå, men att föreningen kanske inte med samma naturlighet har det synsättet, säger Johan R Norberg, som är utredare vid centrum för idrottsforskning, till SVT.

”Mycket mer roliga saker”

Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber ser flera olika anledningar till tappet.

– Delar av ansvaret har vi inom idrottsrörelsen: Det som har med våra egna former att göra. Men sen är det klart att det finns en samhällsutveckling med urbanisering, demografiska aspekter och väldigt mycket mer roliga saker att göra på fritiden, säger hon.

Se ett längre inslag om siffrorna, samt en intervju med Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber, i klippen här ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.