Superklassikern under 20 timmar

Publicerad

Andreas Lindén, 20, sprang kvart över nio i kväll i mål ute på Lidingö. Men redan klockan halv två i natt startade han dagen i Sälen på rullskidor.

-Det känns fantastiskt men det här gör jag aldig mer, sa en utpumpad Lindén till SVT Sport efter sitt otroliga uthållighetsrekord.

Lindén gjorde en ”svensk klassiker” på 19 timmar och 46 minuter.

Rullvasan åkte Lindén på under fyra timmar, Vansbrosimmet tog 35 minuter, cyklingen runt Vättern dryga sju timmar och löpningen 2.40.

Mellan Mora och Vansbro åkte han bil. Sedan var det helikopter för transporten till Motala och till Lidingö.

-Jag tänkte på att ge upp redan under Vansbrosimmet, sa Lindén om den kalla upplevelsen att simma 3 kilometer i 11-gradigt vatten.
-Jag kunde inte andas ordentligt de 300 första meterna.

Andreas Lindén är i grunden cyklist och fanns med i ett dansk proffstall ifjol men stallet gick i konkurs. Då dök idén upp om att göra en svensk klassiker på ett dygn.

Redan 2004 försökte svenske triatleten och grannen till Lindén med samma sak. Men då gjorde vädret att Coltings flyg inte kunde lyfta och därmed missades dygnsgränsen med en dryg timme.

-Jag snackade med Jonas direkt om planerna. Han sa bara – kör på.

-Jag tror att det här rekordet kan bli ganska svårt att slå, erkänner Lindén, som startade i Sälen med hällregn och fyra plusgrader men sprang i mål under en vacker somrig solnedgång på Lidingö.

Missa inte morgondagens reportage om Lindéns bedrift i Sportspegeln 20.30

Rikard Lann

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer