Foto: SVT

”Svensk gymnastik saknar kunskap om kosthållning”

Uppdaterad
Publicerad

I våras vann 16-åriga Ida Rothe SM-guld i SM-guld i mångkamp. Men nu – ett halvår senare – har hon rasat tio kilo i vikt och fått träningsförbud. Hennes mamma menar att svensk gymnastik inte har tillräcklig kunskap inom kostområdet.

– Man har tillgodosett tränarkunskapen väldigt bra, man har enormt duktiga tränare i teknik och utveckling av gymnaster. Men man har inte haft någon kostrådgivning eller kompetens inom skador. Då måste tränarna gå in och ta över den biten, och det klarar dem inte, säger Pia Rothe.

Hon tränade sin dotter i Västerås, och är kritisk mot sig själv.

Missförhållanden inom gymnastiken

Men Ida Rothe tränade även några mil bort i Eskilstuna, som är centrum för SOK:s talangsatsning inför OS i Rio.

Föll mellan stolarna

De som ingår i OS-satsningen får kontinuerlig fysisk uppföljning med bland annat dietist. Men Ida, som varit med i landslaget men inte i OS-gruppen, föll mellan stolarna.

Problemen uppmärksammandes för sent.

– Jag jobbar inte med den typen av frågor. Det måste en expert göra, säger landslagstränaren Sebastian Melander.

RF avvaktar med bidrag

Professor Jonas Stiers rapport om bristerna inom svensk gymnastik, som har fått stor uppmärksamhet senaste veckorna, har varit generell. Ingen är utpekad men satsningen i Eskilstuna har hamnat i skottgluggen.

Samtidigt är Jonna Adlerteg, 17 år, beviset på att satsningen har lyckats. Hon ingår i satsningen och var med redan i OS i London.

Hon känner inte igen bilden av gymnaster som tränar för hårt och äter för lite.

– Jag har inte stött på något sådant. Alla mina kompisar här har stöd från vår sjukgymnast som kommer en dag i veckan. Och vi äter ju i skolan eller hemma så att vi ”svälter” stämmer in, säger hon.

Oklart om Ida kommer tillbaka

Ida Rothe, som delvis tränade i Eskilstuna, är nu mitt uppe i sina viktproblem. Hennes mamma vet inte när, eller om, dottern kommer tillbaka till elitgymnastiken.

Men trots det tycker hon inte att barn som elitsatsar och tränar 30-35 timmar i veckan, tränar för hårt.

– Nej, det tror jag inte. Har man rätt uppföljning på skadebiten och bra kosthållning, då tror jag att det går alldeles utmärkt. De här ungarna älskar att träna. Men det måste finnas kompetens vid sidan om, säger hon.

Förtydligande: I inslaget sägs att Riksidrottsförbundet avvaktar med pengar till OS-satsningen, det stämmer inte. Riksidrottsförbundet har däremot valt att avvakta med sitt elitstöd, det vill säga pengar till landslagsverksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Missförhållanden inom gymnastiken

Mer i ämnet