Svenskt supertest ska avslöja dopare

Uppdaterad
Publicerad

Flera uppmärksammade dopningsfall har skakat friidrottsvärlden. Just nu testas en svensk metod för att upptäcka epo-dopning och experter menar att tekniken kommit ikapp fuskarna.

En ny svensk metod för att upptäcka epo-dopning kapar svarstiden för dopningtest från tre dagar till en halvtimme.

– Dessutom är den känsligare än den teknik som används i dag, berättar Magnus Ericsson, enhetschef på dopninglaboratoriet vid Karolinska Universitetslaboratoriet i Huddinge.

Dopning inom friidrotten

Metoden kallas Maiia-testet och den provas nu på ett antal labb i världen, däribland i Huddinge. Där används metoden parallellt med den gängse och forskarna är positiva.

Delar av metoden, som renar blodet inför testning, används redan i många delar av världen, och kommer att användas under friidrotts-VM i Moskva.

Doparna steget före

Dopningsfallen inom friidrotten har avlöst varandra den senaste tiden – Asafa Powell, Tyson Gay och många fler. Det har länge talats om att doparna alltid legat steget före, nu hoppas forskare och utövare att tekniken för att avslöja doparna snart är ikapp.

– Man hoppas att testerna blir fler, att man testar utanför tävling, men också att tekniken blir bättre. En sån som Asafa Powell har man sett upp till och verkligen gillat – det ger en väldigt mörk bild av friidrotten, säger friidrottsexperten och höjdhopparen Stefan Holm.

Magnus Ericsson anser att tekniken kommit långt, men att mycket är kvar att göra.

– Jag tycker att tekniken är ikapp och att vi ligger i framkant, däremot kan vi göra mer och ta proverna på ett intelligentare sätt, säger han.

Vill kunna screena fler

Magnus Ericsson menar att själva provtagningen skulle kunna ske mer intelligent med bättre bakgrundsinformation och data om idrottaren som testas.

Det svenska Maiia-testet ska nu valideras innan det kan börja användas fullt ut, men snabbheten gör det till ett av de effektivare vapnen i kampen mot dopning.

– Vi vill komma med ett test som går snabbare så att man kan screena ett större antal idrottare, säger Jan Carlsson vid Uppsala universitet, en av forskarna som utvecklat Maiia-metoden.

Maiia-testet

  • Ett snabbtest för EPO som fungerar för både blod- och urinprov. Utvecklat av Jan Carlsson och Maria Lönnberg vid Uppsala universitet.
  • I steg ett renas blodet genom en så kallad affinitetskolonn. Tar 20 minuter.
  • Sedan används en provsticka, som tillsammans med antikroppar bundna till kolnanopartiklar gör det möjligt att få fram ett mätvärde på EPO, och särskilja kroppseget från syntetiskt. Tar också 20 minuter.
  • Steg ett av testet används redan i många delar av idrottsvärlden, bland annat under London-OS, och kommer att användas vid friidrotts-VM i Moskva.
  • EPO-dopningen är den vanligaste formen av bloddopning inom konditionsidrotterna. En av de mest kända fallen är cyklisten Lance Armstrong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dopning inom friidrotten

Mer i ämnet