Sveriges målvakter – konkurrenter i tätt samarbete

Uppdaterad
Publicerad

I den lilla VM-gruppen i den stora, målvakternas, jobbar rutinerade Hedvig Lindahl och hennes två utmanare, Zecira Musovic och Jennifer Falk tätt ihop. De måste alla förbereda sig som startspelare, och samtidigt ge varandra bästa möjliga uppbackning. – Det är jätteviktigt att veta när man ska pusha och när man ska ta steget tillbaka, för att göra varandra bra, säger Musovic, till SVT Sport.

Sveriges tre målvakter är kontraster när det kommer till internationell rutin. Den sen länge givna ettan i mål, Hedvig Lindahl, med 158 landskamper, har i brist på speltid i Chelsea under våren jobbat stenhårt med eget skräddarsytt program. Hennes två landslagskollegor, Rosengårds Zecira Musovic och Göteborgs Jennifer Falk, spelar regelbundet i sina klubblag, men är i starten av sina A-landslagskarriärer. Musovic har två landskamper, Falk ännu ingen. De har olika utgångslägen inför VM, men gemensam inställning.

– När jag spelade Champions League när jag var sjutton så hade jag inte heller så mycket erfarenhet, och det gick också bra det. Så jag går in med ett självförtroende och sen får vi se, säger Musovic. Och Falk känner sig redo att anta det speciella läge det blir för henne om hon får stå i VM. Landskampsdebut!

Damlandslaget i fotboll

– Det hade ju varit jättehäftigt såklart! Säkerligen nervöst också, men jag känner mig väldig trygg i laget. Man försöker alltid sätta sig in tankesättet att om man skulle spela. Det skulle nog vara det häftigaste jag nånsin har gjort tror jag.

Lindahl: – Jag är väl lite mamman i gruppen.

Landslagets målvaktstränare Tomas Håkansson berättar att de alla tre tränar och förbereder sig som att de ska spela.

– Det är klart det är en utmaning. Men man känner nog en trygghet i målvaktsgruppen också. Och sen är det så att Hedvig har enorm rutin och hjälper tjejerna både på träningarna och inför matcherna. Så hon tar en stor roll. Lite mammaroll.

Lindahl nickar leende åt den beskrivningen.

– Jo men det kan nog stämma. Jag vill väldigt gärna dela med mig av kunskap som jag har. Jag vill att alla ska må bra! Så jag är väl lite mamman i gruppen. De beskriver alla ett nära och generöst samarbete i sin lilla, alltmer sammansvetsade, grupp.

– Det är jätteviktigt att vi lär känna varann, vilket vi har gjort under den här perioden vi fått vara tillsammans. Och att verkligen veta när man ska trycka på vilka knappar, säger Musovic. Och Lindahl betonar betydelsen av att verkligen prata om allt som behövs:

– Vi ska ändå träna så pass nära inpå varandra under en lång tid och det kan uppstå gnissel, men då får man kommunicera om det och ta hjälp och försöka lösa. Det är ju som i alla relationer. Utmaning att vara beredd hundra procent.

Vilken är den största utmaningen för var och en i den här positionen som målvakt?

– Just att verkligen vara beredd till hundra procent, tycker Musovic. Att man är så långt ifrån och plötsligt är man väldigt nära!

För Hedvig Lindahl handlar det om att försätta sig i en sinnesstämning där hon vet vad hon kan, säger hon.

– Bara för att jag blir satt på bänken ett tag under en vår förstör ju inte det vad jag kan på en fotbollsplan. Så att hela tiden gå ut med den stolta hållningen, jag är den jag är och jag vet jag kan, det kan ingen rubba på. Så jag tror att det är bara det som jag behöver fokusera på.

Målvaktstränare Håkansson känner stor tillförsikt i kraften oavsett vad som händer.

– Absolut. De kommer in friska och krya och i bra form alla tre. Så absolut.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet