SVT Sports expert ger dig allt om Sveriges VM-motståndare: Chile, Thailand och USA. Foto: TT/SVT

VM-kollen: Experten om Sveriges gruppmotståndare

Publicerad

SVT Sports expert Frida Östberg ger dig koll på Sveriges motståndare i VM.

USA

Styrkor

Regerande världsmästare från 2015 och kommer in i turneringen som en het guldkandidat. Laget har gjort en totalrenovering av truppen sedan 2016 (har testat över 50 olika spelare!). USA har ändrat taktiken för att i dag spela med mer bollinnehav och pulserande tempo med många snabba tekniska spelare.

Stjärnan

USA har en magisk trupp med många olika spelartyper som kommer användas väldigt olika beroende på motstånd. De fortsätter vara starka i sina offensiva omställningar där Alex Morgan är det stora affischnamnet och den, tillsammans med Carli Lloyd, som förväntas göra målen. En mental trygghet som bör finnas i USA är att de under nästan två års tid alltid gjort minst ett mål i sina landskamper. Stjärnspelare har de många men jag vill lyfta fram erfarna Tobin Heath som står för kreativitet, teknik och slår sin spelare en-mot-en med fina inspel. Hon finner vi till vardags i Portland och kommer hålla låda på kanten där hon spelar.

Svagheter

Utmaningarna ser jag i de defensiva omställningarna och en målvakt, Alyssa Naeher, som ska axla tidigare målvakten Hope Solos mantel. Om de gjort många mål i sina landskamper så har de även släppt in fler mål än tidigare!

THAILAND

Styrkor

Ett lag med hjärta och engagemang som känner varandra väl. Detta blir Thailands andra VM och i truppen kan vi hitta i stort sett samma spelare som senast i Kanada.

Svagheter

Gruppens klart svagaste lag. Stora frågetecken för det defensiva spelet och deras fysiska storlek, där de uppenbarligen kommer få problem med mer än defensiva fasta situationer. Ett lag som förväntas lämna VM efter gruppspelet.

Stjärnorna

Stjärnspelaren är den erfarna målskytten Kanjana Sungngoen som kommer spela en nyckelroll om Thailand ska ta något poäng i Frankrike. Men personligen är jag mer intresserad av USA-födda thailändskan Suchawadee Nildhamrong, som anslöt till landslaget 2017. Hon använder namnet Miranda Nild i Kalifornien där hon spelar. Hennes far är thailändare och mamma amerikanska. I dag jobbar hon för att lära sig thailändska språket bättre men har till skillnad från majoriteten av sina lagkamrater bra styrka och fysik och kommer att kunna skapa chanser på egen hand. Det ska bli intressant att se henne på den här arenan.

”Jag tänkte aldrig att jag skulle hålla på med fotboll”

LÄS MER: Thailands landslag drivs som ett proffslag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer