Foto: Bildbyrån

SVT sänder hemma-EM i curling: ”Hemmaplan ger såklart guldkant”

Publicerad

I november spelas curling-EM i Helsingborg och det finns svenska guldförhoppningar både på dam- och herrsidan. Lag Anna Hasselborg är regerande mästare i både EM och VM och lag Niklas Edin är dubbla regerande världsmästare men förlorade EM-finalen.
Curling-EM i Helsingborg spelas 16-23 november. SVT storsatsar och sänder fler matcher än någonsin.

EM i curling har spelats sedan 1975, och Sverige har varit mycket framgångsrikt både på herr- och damsidan. Det svenska damlandslaget leder medaljligan överlägset med totalt 20 EM-guld i historien. På herrsidan har det blivit elva EM-guld, bara Skottland har tagit fler.

EM i Helsingborg 2019 blir det femte Europamästerskapet på svensk mark och det första sedan 2012.

– Roligt att sporten kommer hit till Sverige, hemmaplan ger så klart en guldkant på mästerskapet. Jag tror det kan bli en riktigt härlig idrottsupplevelse, säger SVT:s expertkommentator Eva Lund.

Vid EM i Helsingborg representeras Sverige av lag Anna Hasselborg och lag Niklas Edin – två mycket välmeriterade lag. Anna Hasselborg ledde sitt lag till både OS- och EM-guld 2018, lag Edin är regerande världsmästare med mängder av mästerskapsguld i bagaget.

Sänder hela slutspelet

– Jag ser båda lagen som guldfavoriter. Herrarna har en erfarenhet och ett självförtroende som är svårslaget. Damerna har inte varit med i världstoppen lika länge men har tillräckligt mycket erfarenhet. Jag tror båda lagen kommer njuta av att spela på hemmaplan, de har tryggheten att klara av pressen. Den tuffaste konkurrensen kommer från Skottland och Schweiz, säger SVT:s expertkommentator Eva Lund.

Totalt sänder SVT 15 matcher från curling-EM – tio matcher från gruppspelet och hela slutspelet. Det är den största satsningen någonsin på ett curlingmästerskap i SVT.

– Curling kan vara en olidligt spännande sport och vi märker av ett stort intresse från publiken när det är stora mästerskap. När vi nu har ett EM på hemmaplan med två svenska lag som båda har chans på guldet är vi glada att kunna göra en extra stor satsning, säger SVT Sports projektchef Max Bursell.

Curling-EM i Helsingborg spelas 16-23 november och SVT sänder mer än någonsin.

Mästerskapet kommenteras av SVT:s Niklas Nord och expertkommentatorn Eva Lund.

Så sänds matcherna i SVT

Visa

Lördag 16 november
15.00, SVT1 Danmark-Sverige (d)
20:00, SVT24 Sverige-Schweiz (h)

Söndag 17 december
09:00, SVT1 Sverige-Schweiz (d)

Måndag 18 november
12:00, SVT1 Sverige-Lettland (d)
20:00, SVT24 Skottland-Sverige (d)

Tisdag 19 november
14:00, SVT1 Sverige-Estland (d)
19:00, SVT Play Sverige-Norge (h)

Onsdag 20 november
09:10, SVT1 Tjeckien-Sverige (d)

Torsdag 21 november
09:10, SVT1 Skottland-Sverige (h)
14:00, SVT1 Sverige-Ryssland (d)
19:00, SVT2 semifinal (h)

Fredag 22 november
14:00, SVT1 semifinal (d)
19:00, SVT Play bronsmatch (d/h)

Lördag 23 november
10:00, Kunskapskanalen final (h)
15:00, SVT1 final (d)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer