SVT Sport avslöjar: Samarbetsproblem bakom Öbergs avhopp

Uppdaterad
Publicerad

Lars Öberg avgår som förbundskapten och utåt är motiveringen att han vill ha mer tid för familjen. Men enligt vad SVT Sport erfar ligger det mer dramatik än så bakom det plötsliga avhoppet.

Orsaken ska i stället vara samarbetsproblem med huvudtränarna Rikard Grip och Arild Monsen.

I går avslöjade SVT Sport att kontrakten rivits för längdlandslagets samtliga tränare – i morse kom nästa stora nyhet.

I ett pressmeddelande berättade förbundskapten Lars Öberg att han hoppar av sin post.

–Beslutet har växt fram gradvis de senaste veckorna och grundar sig på att jag helt enkelt inte vill försaka familjen mer än jag gjort i vinter. Ett fantastiskt år med längdlandslaget får räcka för mig, säger Öberg.

Det är den officiella versionen. Men enligt SVT Sports källor är det inte hela sanningen. SVT Sport erfar att förbundskaptenens avhopp i stället beror på samarbetssvårigheter mellan Öberg och landslagstränarna Arild Monsen och Rikard Grip.

När landslagets längdchef Johan Sares får frågan om han känner till uppgifterna blir han först tyst för ett ögonblick innan han avböjer att kommentera.

–Nej... det där känner jag inte till. Och det är inget jag vill kommentera heller. Min bild av det som varit är väldigt positiv. De har jobbat bra tillsammans, säger Johan Sares.

Anledningen till att kontrakten sagts upp med herrtränaren Arild Monsen och damtränaren Rikard Grip, samt assisterande tränaren Robin Johansson, är att den nya förbundskaptenen ska ha chansen att påverka vilka tränare som ska vara kvar i satsningen på OS i Sotji.

Monsen och Grip sade i går att de räknar med att få stanna kvar på sina poster medan Robin Johansson i dag meddelade att han inte vill fortsätta.

Vad ligger bakom ditt beslut?

–Jag själv känner att jag vill vara mer hemma med familjen. Jag längtar mer efter det än vad jag trodde när jag skrev på förra våren, säger Robin Johansson.

Ni verkar vara riktiga familjefäder du och Öberg?

–Ja, det är väl lite samma sak. Det stämmer nog det.

Arild Monsen och Rikard Grip menar att de inte haft svårt att samarbeta med Lars Öberg.

–Det har inte varit några meningsskiljaktigheter. Men jag tänker inte vare sig bekräfta eller dementera någonting av innehållet i dina källor, säger Monsen.

–Jag kan inte hålla med om att det skulle varit samarbetsproblem. Det får stå för andra i så fall. Jag upplever det som att vi haft en bra och givande arbetsrelation. Det är klart att man inte alltid tycker lika. Men det gör man inte med någon och det leder snarare till utveckling, säger Grip.

Lars Öberg dementerar uppgifterna.

-Att man under en hel säsong skulle ha olika uppfattningar vid några tillfällen är inget konstigt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.