Peyongchang rustar inför OS. Foto: TT Bild

Utvisningsoffensiv i Sydkorea inför OS

Uppdaterad
Publicerad

Sydkorea har utvisat 17 personer inför OS i Pyeongchang. Offensiven är ett led i antiterror-arbetet inför spelen i februari, rapporterar The Korea Times.

De utvisade personerna kommer från fem olika länder, däribland stater i Central- och Sydostasien.

De ska alla vara medlemmar av kända internationella terroristnätverk, eller finns med på en lista över efterlysta som cirkulerar i runt 50 länder.

– Vi utesluter inte möjligheten att utländska terrorister kan försöka komma in i landet genom att låtsas som att de är OS-besökare eller ingår i koreanska sällskap. Vi måste vara vaksamma både före och under OS, säger en företrädare för landets immigrationsmyndighet till The Korea Times.

”Folk ska känna sig trygga”

Säkerheten har varit högt prioriterad inför vinterns OS.

Under spelens gång kommer runt fem tusen beväpnade soldater bevaka arenorna dag som natt. Samtidigt förstärks kontrollen längs gränsen till Nordkorea.

Förhoppningen är att grannlandet ska respektera den olympiska resolutionen för vapenvila, som antogs av FN:s generalförsamling i november.

– Vi gör det vi kan för att ha våra säkerhetsrutiner på plats så att folk kan känna sig trygga när de kommer till Korea, säger Nancy Park, talesperson för Pyeongchang-OS organisationskommité till NRK.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.