Foto: Scanpix

Asafa Powell fast för dopning

Uppdaterad
Publicerad

Bara några timmar efter att Tyson Gay befunnits dopad kom nyheten att den förre världsrekordhållaren och OS-guldmedaljören Asafa Powell är dopad. Det bekräftar hans agent för Reuters.

– Vi jobbar med Wada (Internationella antidopningsbyrån) nu för att ta reda på hur det kom in i hans system, säger agenten Paul Doyle.

Bedyrar sin oskuld i öppet brev

Jamaicanen bekräftar uppgifterna att prover som togs under nationella tävlingar i juni innehöll otillåtna substansen, oxilofrine. Samtidigt bedyrar han sin oskuld i ett öppet brev på sin hemsida som han även la upp på Twitter.

Dopning inom friidrotten

”Jag har aldrig medvetet tagit några kosttillskott eller substanser som bryter mot några regler”, skriver Powell och fortsätter:

”Jag är varken nu, eller har varit en fuskare”.

Missar VM i Moskva

I och med dopningsavslöjande kommer inte Asafa Powell springa VM i Moskva.

”Provresultatet har gjort mig förkrossad på många sätt. Professionellt, finns det inga möjligheter för mig att tävla för Jamaica i VM i Moskva senare i sommar”

Fystränare i polisförhör

Enligt tidningen Jamaica Gleaner har Powells fystränare, som bott tillsammans med och försett sprintern med kosttillskott som kan ha orsakat de positiva dopningsresultaten, gripits och förhörts av italiensk polis.

Fem jamaicaner dopade

Totalt ska fem jamaicanska friidrottare också åkt fast för dopning, uppger Jamaica Gleaner. Två av dem är nu avslöjade. En av dem är Asafa Powell. Den andre är Sherone Simpson, som vann OS-silver i stafett (4x100 meter) i London 2012 och OS-guld i stafett (4x100 meter) 2004.

– Det här är en väldigt svår tid för mig. Som friidrottare vet jag att jag är ansvarig för vad som kommer in i min kropp. Jag skulle aldrig medvetet ta någon förbjuden substans, säger Simpson i ett uttalande till Reuters.

Enligt Jamaicas antidopningskommission handlar det om två sprinters och tre friidrottare i övriga grenar.

”Bolt inte en av de utpekade”

De positiva proven kom efter de jamaicanska mästerskapen i Kingston som avgjordes under midsommarhelgen.

Med anledning av att flera jamaicanska friidrottare pekats ut har Usain Bolts agent betonat att det inte handlar om hans klient.  

Chefen för Jamaicas antidopningskommission, Herb Elliot, har inte fått någon information om de rapporterade uppgifterna.

Till Jamaica Gleaner

Fakta: Asafa Powell

Född: 11 november 1982 i Spanish Town, Jamaica.

Längd: 1,90 meter.

Vikt: 88 kilo.

Distanser: 100 meter, 200 meter, 4x100 meter.

Meriter: Före detta världsrekordhållare på 100 meter. OS, 100 meter: 5:a, 2004 och 2008. 8:a, 2012. 4x100 meter: Guld, 2008. VM, 100 meter: Brons, 2007 och 2009. 4x100 meter: Guld, 2009. Silver, 2007.

Personbästa: 100 meter: 9,72 sekunder (2008). 200 meter: 19,90 sekunder (2006).

Källa: AFP. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dopning inom friidrotten

Mer i ämnet